Publika u Geteborgu tako će moći da pogleda novi dugometražni dokumentarni film autora Mladena Kovačevića, „Srećan Božić, Yiwu“ . Kako navode autori i producenti ovo  je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se Božićni proizvodi za ceo svet.

Ovo će, nakon svetske premijere ovog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde su unapred rasprodate ulaznice za sve projekcije, biti nordijska premijera ovog ostvarenja. Kovačevićev novi film deo je programske celine „Nordic Light“.

Na festivalu će biti prikazan i kratkometražni animirani film „Svetlost i senke“  iskusnog i cenjenog autora Rastka Ćirića, a u pitanju je adaptacija Geteovog „Fausta“, u kojoj glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, Đavolu prodaje svoju senku. Rastko Ćirić potpisuje scenario, režiju, dizajn i animaciju filma. Animator i jedan o producenata je Iva Ćirić, a producent filma Milan Stojanović. Montaža i dizajn zvuka delo su Svetolika Miće Zajca, a kompozitor je Nebojša Ignjatović. Radi se o svetskoj premijeri Ćirićevog novog filma.

Na festivalu biće prikazane i dve zapažene srpske manjinske koprodukcije. Dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, „Ivana Grozna“, nastalom u koprodukciji Rumunije i Srbije. Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb Film Festivalu je ovenčan glavnim festivalskim odličjem. Ovih i narednih dana, pomenuti film je prikazivan ili se prikazuje i na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu i Ažeu na zapadu Francuske. U Geteborgu, ovaj film će se nadmetati u programu „Ingmar Bergman Competition“.

Tu je i višestruko nagrađivano igrano-dokumentarno ostvarenje „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević, inače,  koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Srbije. Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata oduzeti nepovratno komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih. Film se u Geteborgu prikazuje u programu „Five Continents“.

Sva četiri pomenuta filma nastala su uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS), a 43. Filmski festival u Geteborgu će ove godine trajati sve do 3. februara.