Advertisement Section

Glavni program festivala Španski metar, omiljeni ciklus „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda nagrađivanim filmom „Autor“ španskog reditelja Manuela Martina Kuenke.

Nakon filmova Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i programa „Ženski ugao“ održanog u Domu omladine Beograda, beogradsku publiku u nastavku Španskog metra od 23. do 27. maja očekuje dvanaest najboljih novih filmova snimljenih na španskom jeziku! Ostvarenja iz Španije, Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru glavnog festivalskog programa nazvanog „Savremeni film“. 

Ovaj ciklus će u četvrtak, 23. maja u 19 časova otvoriti španski film „Autor“ koji je prema scenariju pisca Havijera Serkasa režirao Manuel Martin Kuenka. Nakon razvoda od uspešne književnice, glavni junak pokušaće sam da napiše svoj veliki roman. Međutim, u nedostatku kako talenta tako i mašte, pokušaće da manipuliše životima svojih komšija, sve dok jednog dana ne otkrije da se fikcija piše stvarnošću. Glavnu ulogu u ovom nagrađivanom ostvarenju igra Havijer Gutjeres, koji je zahvaljujući „Autoru“ osvojio nagradu Goja za najboljeg glumca. Iste večeri od 21 čas biće prikazano ostvarenje „Moje remek-delo“ poznatog argentinskog dvojca Gastona i Andresa Duprata, koji potpisuju režiju odnosno scenario. Duhovita filmska priča prati dvojicu starih prijatelja, šarmantnog i beskrupuloznog galeristu Artura i mrzovoljnog slikara Rensa čija karijera već neko vreme ide nizvodno. Pod uticajem Artura i jedne lude, ekstremne ideje, u Rensovoj karijeri počeće da se dešavaju neverovatne stvari.

Petak, 24. maj, publici Španskog metra donosi peruansku dramu „Rosa Ćumbe“ Jonatana Relajsea,koja će biti prikazana od 19 časova. Glavna junakinja je policajka Rosa koja, sasvim neplanirano, postaje baka. Međutim, tu ulogu moraće da prihvati ozbiljnije nego što je mislila, kada njena osamnaestogodišnja ćerka krade Rosinu ušteđevinu i ostavlja je samu sa bebom. Od 21 čas publika će moći da pogleda film „Karmeni Lola“ Aranće Ećevarije, koji prati romsku tinejdžerku Karmen i njen život na periferiji Madrida. Nakon što upozna Lolu, nesvakidašnju Romkinju koja sanja o fakultetu, bavi se grafitima i prkosi svojoj sredini, njih dve upustiće se u romansu koju će hrabro braniti, uprkos osudi sredine.

Za dane vikenda rezervisane su po čak tri projekcije, pa će tako u subotu, 25. maja u 17 časova biti prikazan španski film „Marija (i svi ostali)“ koji je režirala Neli Regera. Tridesetpetogodišnja Marija, glavna junakinja, brine o ocu i braći, trudeći se da posle smrti majke ona bude stub porodice. Ipak, Marija će morati da promeni svoj život i porodične odnose kada sazna da njen otac namerava da se oženi svojom medicinskom sestrom. Od 19 časova publika će moći da prati avanture penzionisanog bračnog para Manuela i Adeline, čija se mirna svakodnevica narušava kada, iz različitih razloga, njihova do tada samostalna deca, odlučuju da se vrate kući. Ovu meksičku komediju, pod nazivom „Kada se decavrate“, režirao je Ugo Lara Ćaves. U sličnom, duhovitom tonu, veče će biti nastavljeno novom projekcijom u 21 čas, kada pred domaću publiku stiže urnebesna španska priča „Šampioni“. U režiji Havijera Fesera, ovaj koliko duhovit, toliko i dirljiv film prati košarkaškog trenera Marka koji prihvata da trenira ekipu osoba sa invaliditetom. Ono što mu u početku predstavlja problem, zapravo će se završiti kao velika životna lekcija.

U nedelju, 26. maja u 17 časova, publika Španskog metra biće u prilici da se otisne na neobično putovanje Andima u filmu „Večnost“ Oskara Katakore, prvom peruanskom filmu snimljenom na jeziku ajmara. Vilka i Faksi, bračni par osamdesetogodišnjaka, žive usamljeno na planinskom vrhu koji se nalazi na više od pet hiljada metara nadmorske visine. Surov život, kako zbog prirodnih tako i zbog društvenih okolnosti, provode usamljeni, moleći se da im najzad dođe sin jedinac da ih spase. Sa projekcijom od 19 časova filmska priča seli se u centar Bogote, gde prati tri stara prijatelja, Samjuela, Hoakina i Markosa. Radnja filma „Zmajeva odbrana“ kolumbijske rediteljke Natalije Sante, preokrenuće se onog trenutka kada njeni glavni junaci budu primorani da se suoče sa stvarnošću i uhvate u koštac sa svojim neuspesima. Za 21 čas ostavljena je uzbudljiva meksička istorijska akcija sa primesama romanse, film „Teret“ Alana Džonsona. Smešten u Novu Španiju s kraja XVI veka, ovaj film govori o napetom i dinamičnom putovanju jednog Indijanca tameme i mlade Špankinje plemićkog porekla, kroz široko prostranstvo Novog Sveta u potrazi za pravdom.

Poslednji dan festivala rezervisan je za dve neobične, tople, generacijske priče. Kolumbijski film „Mama“ Filipa von Hisenhovena biće prikazan u ponedeljak, 27. marta, sa početkom u 19 časova. Gledaoce će na velikom platnu dočekati Viktorija, nezavisna i povučena osoba koja naizgled uživa u svojoj samoći. Taj mir narušiće dolazak njene ćerke Silvije. Iako ne pričaju već neko vreme, ona moli Viktoriju da pričuva sedmogodišnju unuku Nikol, koja malo po malo, svojom neposrednošću i energijom, osvaja bakinu ljubav. Od 21 čas veliko platno preuzima Hulija, studentkinja treće godine arhitekture koja odlučuje da provede godinu dana na studentskoj razmeni u Berlinu. Film španske rediteljke Elene Martin „Na razmeni“ suprotstaviće hladnu zimu Berlina i mediteransku Barselonu i kroz život glavne junakinje preispitati odnose koje uspostavljamo sa porodicom, prijateljima, ali i sa sobom.

Ulaznice za Španski metar po ceni od 300 dinara već sada mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Nakon beogradske publike, ciklus „Savremeni film“ moći će da pogledaju i novosadski filmofili. Dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Tokom trajanja ciklusa „Savremeni film“ u Srbiji će nastupiti španski muzičar i glumac Fran Perea, najpoznatiji po ulozi Markosa u seriji „Seranovi“. On će ovom prilikom domaćoj publici predstaviti novi album „Viaja la palabra“ na koncertima 23. maja u Studiju M u Novom Sadu i 25. maja u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu. Fran Perea se ovom prilikom vraća u Srbiju uz podršku Instituta Servantes i Agencija za promociju kulture Španije, a u organizaciji Udruženja profesora španskog jezika u Srbiji.

Dvanaesto izdanje Španskog metra organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Previous post Festival francuskog filma od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani
Jahači
  • Save
Next post Počelo snimanje novog koprodukcijskog filma „Jahači“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap