Gaga je bio gospodin mangup

Izvor: Filmske radosti | Novosti
07/03/2017 - 09:00

Na Džimija Barku, Prleta, Flojda, na velikog šmekera i još većeg lafa Dragana Nikolića, podsetiće nas prva umetnička monografija „Gospodin mangup” nastala na inicjativu „Grand kafe”, a uz odobrenje Milene Dravić.

Knjigu o neponovljivom umetniku objavila je „Laguna”, a biće predstavljena 9. marta u Ateljeu 212. Veliki glumac napustio nas je 11. marta prošle godine.

U ovoj bogato ilustrovanoj monografiji značajna, pre svega rediteljska imena, govore o velikanu naše scene.

Tekstovi „pokrivaju” sve oblasti Nikolićeve karijere, od nezaboravnih filmskih rola, preko antologijskih predstava koje je zauvek obeležio, ništa manje upečatljivih televizijskih nastupa, sve do završnice kroz dve decenije dugu saradnju sa „Grand kafom” za čije se reklame vezuje blistavi tandem Dragan Nikolić - Milena Dravić.

Taj naš najprepoznatljiviji i najdugovečniji glumački dvojac, fantastičan spoj umetnika retkog dara, lepote, harizme kojima su plenili i nesebično nas obasipali, „sastavio” je - horoskop! Tačnije, scenario Zuke Džumhura i film Bore Draškovića „Horoskop” iz 1969. godine.

„Postoje glumci čije već i samo učešće u podeli uloga osigurava uspeh u bioskopima... Jedan od takvih neprocenjivih glumaca je i Dragan Nikolić...”, zapisao je Drašković o Gagi, te se prisetio: „Snimajući „Horoskop” zagledao se u lepu i slavnu Milenu Dravić. Zagledanost je uzvraćena. Glavna emocija mladića i devojke iz knjige snimanja kao da se ispreplela sa snažnim privatnim osećanjima nosilaca glavnih uloga, pa se obogaćeno, profinjeno duševno stanje vratilo u filmske likove ispred kamere... U sceni koja otvara osnovnu priču, omađijavajući dijalog mladića i devojke nije u rečima, nego u radosnom smehu, čistom, zaraznom. Dragocen je iskren, razdragan smeh iz kog se rađa ljubav, redak i u životu i na filmu, i nedostaje ljudima u zemlji sa teškoćama, ali i u svetu koji sve brže prestaje da bude ono što smo mislili da jeste. A Milena i Dragan nakon snimanja nisu se rastali. Čitav život su ostali zajedno.”

Reditelj Miroslav Lekić takođe je izneo u monografiji impresije o Gagi kao glumcu, ali pre svega kao o neprocenjivom čoveku.

„Ne samo što je bio izuzetan kao glumac, Gaga je bio i izuzetno dragocen čovek na setu, koji je plenio celom svojom ličnošću - gde god bi se našao on bi stvarao fantastičnu atmosferu, sa jedne strane je sjajno glumio, a sa druge vam omogućavao da se osećate sjajno i da radite u mnogo lepšim uslovima i okolnostim”, rekao je, za „Novosti”, Lekić. „Recimo, u jednom od poslednjih projekata koji smo radili zajedno, po scenariju je bilo predviđeno da Gaga bude ubijen u nekoj sedmoj, osmoj epizodi, ali došli smo do zaključka da je on napravio nešto toliko dobro i kvalitetno da bi bio greh da takav lik umre. Tako da ga nismo ubili, već smo ga zadržali u životu na obostrano zadovoljstvo. Sve saradnje sa njim za mene su lepa iskustva ali teško je i inače pronaći čoveka koji sa Gagom nije imao dobar odnos, jednostavno je bio takav. I zaslužio je da sećanje na njega čuvamo, eto, sad i kroz ovu monografiju, a nadam se da će biti još nekih, lepih načina za to.”

Rediteljka Ljiljana Todorović imala je čast, sreću i privilegiju da ostvari tri pozorišne saradnje sa Nikolićem, a „prapočeci” njihovog poznanstva sežu u vreme kada je asistirala Mijaču na predstavi „Višnjev sad”. Docnije je upravo ova rediteljka potpisala veliki hit „Posetilac”, prvi direktni pozorišni „okršaj” odnosno susret slavnog tandema Voja Brajović (Frojd) - Dragan Nikolić (posetilac/Bog) na sceni. Ljiljana je ta koja je uspela da „sačuva” Gagu na sceni, budući da se u predstavi „Avgust u okrugu Osejdž” on pojavljuje na snimku te ga, po zasluzi, aplauzi i dalje prate a gledaoci, baš kao i rediteljka, su u stalnom iščekivanju njegovog povratka.

„A uspomene na sve ono drugo, ljudsko, što smo imali u međuvremenu, na prijateljstvo i sve one razgovore izvan scene, to ostaje moje bogatstvo utkano u ceo moj živo”,  kaže Ljiljana. „Koliko god ovo zvučalo „prepoetično”, to je sušta i neporeciva istina kada govorimo o Gagi, što može posvedočiti svako ko ga je poznavao. Jer, ko god ga je upoznao, nije mogao da ostane nedotaknut za ceo svoj život.

MNOGOBROJNI AUTORSKI TIM

Urednik monografije je Radmila Stanković, a uz nju su se u autorskom timu našli pisac Dušan Kovačević, filmski kritičar Milan Vlajčić, filmski i TV reditelji Miloš Miša Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Zdravko Šotra, Miroslav Lekić, Miloš Radović, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, pozorišni reditelji Dejan Mijač, Slobodan Unkovski, Paolo Mađeli, Ljiljana Todorović, profesor FDU Predrag Perišić, novinar Dragoljub Draža Petrović.

VOJISLAV BRAJOVIĆ: NEZAMENLjIV

„Takva ličnost i umetnička pojava je neponovljiva. Dragan je nezamenljiv po svom šarmu i diskretnom glumačkom izrazu. Posle njegovog odlaska ostala je velika praznina”, kaže Vojislav Brajović.

GORICA POPOVIĆ: JOŠ PRISUTAN

Još je prisutan među nama, još se ne mirimo s činjenicom da ga nema. Ostavio je za sobom toliko duha... Često ga pominjemo, prisećamo se njegovih šala, a prisutan je i dalje na našoj sceni

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.