Glavni takmičarski program 45. FEST-a

Izvor: Filmske radosti
14/02/2017 - 10:30

Iza nas je veoma produktivna godina u svetu filmske umetnosti i 45. FEST može da se pohvali uzbudljivim glavnim takmičarskim programom koji je međunarodnog karaktera, a u kome se nalazi 15 ostvarenja iz čak 12 zemalja. Kao i tokom svakog izdanja festivala, u okviru ovog programa susreću se tematski, stilski i žanrovski različiti filmovi, koje sve do jednog karakteriše promišljen i odvažan autorski stav. Filmovi u ovom programu takmiče se za nagradu Beogradski pobednik, a žirijem koji je dodeljuje predsedava domaći reditelj Srdan Golubović.

Dva filma u glavnom programu bave se jednom od najaktuelnih tema današnjice - terorizmom, a to su „Crni vetar“ Huseina Hasana Alija (Irak, Sirija) i „Lajla M.“ Holandske autorke Mijke de Jong. Premda se prvi bavi ovom zastrašujućom modernom pošasti kroz prizmu ljubavne priče u okupiranom Sindžaru, drugi je moderan ženski pogled na islamofobiju koja vlada Evropom, a iz perspektive mlade i radikalne muslimanke. Iranska kinematografija je tokom poslednje dve decenije jedna od vodećih u svetu, a odande stižu dva filma: Inverzija Behnama Behzadija, koja se bavi preispitivanjem liberalnih ubeđenja mlade žene iz Teherana, i Malarija Parviza Šahbazija, u kojoj prilično slobodnoumna devojka lažira svoje kidnapovanje pred bratom i ocem.

Iz Rusije u glavni takmičarski program dolaze filmovi „(M)Učenik“ Kirila Serebrenikova, priča o etičkim previranjima jednog mladića, kao i „Pikova dama“ Pavela Lungina, koji se bavi nesvakidašnjom sudbinom žene za kartaškim stolom. Posebno je eskcentričan grčki festivalski, pa i bioskopskog hit, „Toplotni udar“ Argirisa Papadimitropulosa, izrazito duhovit film koji se bavi izvitoperenom odnosu prema bliskosti.

„Eva“ Haima Tabakmana (Izrael) je intimna priča o braku koji biva uzdrman kada suprug otkriva da na drugom kraju grada, u stanu koji se vodi na njegovo ime, živi nepoznati muškarac. U konkurenciji su još i „Hartston Gudmundura“ Arnara Gudmundsona (Danska, Island), priča o odrastanju dva dečaka u malom ribarskom selu na Islandu, „Ovi dani“ Djuzepea Pičionija (Italija), priča o četiri prijateljice koje na putu preispituju svoje međusobne odnose i planove za budućnost, kao i „Toril“ Lorena Tejsiera (Francuska), intrigantni triler o mladom čoveku koji odlučuje da počne sa uzgajanjem marihuane kako bi mogao da plati račune.

Slovačko-češko ostvarenje „Učiteljica“ Jana Hrebejke je drama smeštena u Bratislavi, tokom poslednjih godina komunističke vladavine, a bavi se odnosima moći u jednoj srednjoj školi.

Region u glavnom takmičarskom programu predstavljaju čak tri ostvarenja, a od toga jedan iz Slovenije: „Noćni život“ poznatog slovenačkog autora Damjana Kozolea, psihološka drama u kojoj se sredovečna žena bori sa iznenadnom smrću svog supruga. Jedan od dva filma iz Hrvatske je treći dugometražni film Nevia Marasovića, „Goran“, pitoreskni triler, neobično stilizovan i odsečan. Celokupna estetika filma veoma podseća na skandinavska ostvarenja, a interesantno je da scenario upravo potpisuje Germund Gisvold, norveški autor. Hrvatska u glavnom takmičarskom programu 45. FEST-a kao svog predstavnika ima i debitantski film mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić, koje se nalazi među najvećim prošlogodišnjim osveženjima u regionalnim kinematografijama. „Ne gledaj mi u pijat“ govori o skučenosti u svakom smislu, materijalnom i figurativnom, i to hrabro, kroz vizuru mlade glavne junkinje.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.