Advertisement Section

Na poslednjoj sednici Vlada Republike Srbije i formalno je usvojila ostavku Bobana Jevtića  i na mesto direktora Filmskog centra Srbije postavila Gordana Matića.

Gordan Matić (1971, Kragujevac) je u svom rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Fakultet za kulturu i medije. Postdiplomske studuje je završio na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i pri UNESCO programu Univerziteta Lumiere 2 u Lionu – master menadžment u kulturi i medijima.

Matić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, televizijskih i kratkih filmova, a reditelj je i popularnog i hvaljenog  dugometražnog dokumentarno-igranog filma Žućko – Priča o Radivoju Koraću, kao i deset epizoda prve sezone dokumentarno-igrane serije Srpski srednjevekovni junaci, emitovanih na programu Radio televizije Srbije (RTS). Osim toga, u periodu 2016-2018. Matić je bio selektor ŠIFF-a (Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala) u Kragujevcu, a osnivač je i predavač filmske radionice FRKA. Gordan Matić je, uz to, i član Izvršnog odbora za kulturu i medije FICTS u Milanu, pod pokroviteljevstvom MOK, te član EFFE, Evropske asocijacije filmskih festivala.

Da podsetimo, tokom mandata Bobana Jevtića Srbija je pristupila panevropskom programu MEDIA Kreativna Evropa, postala jedina država-članica EFAD-a (Evrošske ascijacije filmskih agencija) izvan Evropske unije. Uspostavljena je redovna dinamika konkursa Filmskog centra Srbije – broj konkursa FCS-a je sa 6  porastao ma 27 godišnje, uveden je i uspešno se primenjuje sistem poreslih olakšica i podsticaja za inostrane produkcije koje snimaju u našoj zemlji, a primetan je i krupan napredak na poljima stvaralaštva i produkcije iz domena dokumentarnog filma i manjinskih koprodukcije, te se na konkurse Filmskog centra Srbije sada prijavljuju i brojna referentna i poštovana rediteljska imena iz vrha evropskog filma današnjice.

Jean Charles Hue
  • Save
Previous post Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit
Paklene ulice – Hobs i Šo
  • Save
Next post U susret premijeri filma „Paklene ulice – Hobs i Šo“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap