Interaktivni programi i filmski stvaraoci iz celog sveta na 13. Slobodnoj Zoni

Izvor: Filmske radosti
20/10/2017 - 09:30

Filmski festival Slobodna Zona i ove godine pored bogatog filmskog programa, publici nudi zanimljive i edukativne prateće programe, poput predavanja, diskusija i razgovora sa autorima.

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova „Muškarci ne plaču”, „Život od milijun dolara” i „Škola za buntovnike”, predviđen je neizostavan prateći program Slobodne Zone – „Noćni razgovori” čiji je urednik Ivan Milenković. Publika će imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokreću ova tri filma – koji su to politički mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratkse države izgubile zanimanje za svoje građane i zašto se ideja obrazovanja tko brzo urušava.

Beogradsku publiku u subotu 4. novembra u sali Art bioskopa „Kolarac” čeka prava filmska poslastica – celokupna „Gvatemalska trilogija” američke dokumentaristkinje i aktivistkinje Pamele Jejts. Ovaj događaj je deo programa „Ženska linija”, koji svake godine podržava Rekonstrukcija Ženski fond. „Gvatelmalska trilogija” je jedinstveni kinematografski događaj koji obuhvata filmove: „Kad planine zadrhte”, „Granito: Kako srediti dyktatora” i najnoviji, treći deo „500 godina”. Trideset pet  godina autorskog rada i 500 godina borbe autohtonog majanskog stanovništva protiv represije kolonijalnih osvajača i vojne diktature stalo je u pet sati filma. Specijalni gost Slobodne Zone Piter Kinoj, koproducent i koautor sva tri filma i dugogodišnji saradnik Pamele Jejts, publiku će voditi kroz „Gvatemalsku trilogiju”, a nakon projekcije poslednjeg filma odgovaraće na pitanja gledalaca.

U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj održaće interaktivni Masterklas na engleskom jeziku pod nazivom „Editing Human Right Films”, u okviru kog će publiku upoznati sa angažovanim pristupom filmu i modelu rada producentske kuće „Skylight” sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem online formulara na sajtu festivala do 1. novembra.

U saradnji sa projektom „Videodrom” udruženja „Transimage”, autorka Orijan Brun-Mosketi će u Dvorani kulturnog centra 3. novembra u 17 časova predstaviti eksperimentalni film „Zdravo brate: slike po Reneu Votjeu”, filmski esej o francuskom sineasti, rađen po principima koje je on sam ustanovio i po kojima je radio, a koji postavlja pitanja o ulozi reditelja i filmova u društvu i smislu angažovanog filmskog stvaranja.

U saradnji sa Slobodnom Zonom, Filmskim Centrom Srbije i MEDIA Deskom Srbije, Balkan Documentary Center iz Sofije od 1. do 5. novembra organizuje treći modul programa „BDC Discoveries”, nakon dva modula održana u Sofiji i Prizrenu. Uz sedam timova koji su tokom cele godine razvijali dokumentarce sa internacionalnim potencijalom i multimedijalnom dimenzijom, u Beogradu će raditi i tri odabrana srpska tandema producent-reditelj.

U okviru „BDC Discoveries”, 4. novembra u Dvorani kulturnog centra biće održana projekcija turskog dokumentarnog filma „Bağlar”, uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas. Film govori o najmlađim košarkašima u Bağlaru, kvartu najvećeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da uđu u nacionalnu ligu i uz pomoć sporta prevaziđu političke probleme u kojima odrastaju. Odmah nakon filma zakazana je panel diskusija na temu plasmana regionalnih filmova u svetu. „BDC Discoveries” je i ove godine dobio podršku MEDIA programa Kreativna Evropa, a beogradsku radionicu je organizovao u saradnji producentskom kućom „Wake Up Films” iz Novog Sada.

 

I ove godine u Muzičkoj kući „Metropolis” za predstavnike medija i poznavaoce filma održava se program „Na kafi sa autorom”. Prvi gosti biće članovi ekipe filma „Dan oslobođenja” i grupe „Laibach”. Tokom čitavog festivala, sve do 6. novembra ova druženja sa gostima Slobodne Zone vodiće rediteljka Jelena Gavrilović.

Filmski festival Slobodna Zona otvara se 1. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dokumentarnim mjuziklom Dan oslobođenja o događaju o kom su pisali mediji širom sveta – nastupu slovenačke grupe „Laibach” u najzatvorenijoj i najtajanstvenijoj državi na svetu – Severnoj Koreji. Ovogodišnji filmski program čini bogata međunarodna i regionalna selekcija dokumentarnih i igranih filmova.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.