Advertisement Section

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije biće organizovana 6. maja u 36 evropskih država, a Srbiju će na ovom prestižnom kulturnom događaju predstavljati 100 osnovaca iz Niša, uzrasta od 12 do 14 godina.

Mlade Nišlijke i Nišlije u ulozi prezentera predvodiće učenica OŠ „Branko Miljković“ Jana Đorđević i učenici OŠ „Car Konstantin“ Nikola Mihajlovski i Veljko Stanojković koji će organizatorima u Erfurtu putem video konferencije predstaviti svoju zemlju i grad i saopštiti razultate glasanja iz Niša. Čast da budu deo žirija imaće devojčice i dečaci iz OŠ „Dr Zoran Đinđić“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „1. maj“, OŠ „Car Konstantin“, OŠ „Branko Miljković“, Dečijeg kulturnog centra i Studija glume „Teatar”.

Manifestiacija povodom izbora Nagrade mlade filmske publike koncipirana je tako da stariji osnovci širom Evrope u jednom danu gledaju nominovane filmove i glasaju za svoje favorite, dok će u pauzama između projekcija učestvovati na radionicama i panel diskusijama koje za cilj imaju da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje. Celodnevni događaj i radionice u Nišu moderiraće autorski tandem Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

Filmovi koje je Evropska filmska akademija nominovala ove godine su: „Devojčica u letu” (Girl in Flight), debitantsko ostvarenje rediteljke Sandre Venuči o tinejdžerki koja beži od kuće i u romskom kampu upoznaje devojčicu sa kojom ostvaruje neraskidivo prijateljstvo, film „Vale” (Wallay) koji prati odrastanje tinejdžera iz Francuske koji odlazi da leto provede sa stricem koji živi u jednom malom selu u Burkini Faso, a tu je i dirljiva priča o snazi mašte i solidarnosti devojčica pod nazivom „Revolucija drvenog konjića” (Hobbyhorse Revolution, na slici).

Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se u ranim večernjim satima, a moći će da se uživo prati putem linka na yaa.europeanfilmawards.eu.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za  promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije organizuje se pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, u okviru programa Slobodna Zona Junior, a uz podršku lokalnih partnera Odbora za ljudska prava Niš, Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom „Cinelpexx Niš”.

Spanski metar
  • Save
Previous post Španski metar od 16. do 30. maja u Beogradu
Solo – Star Wars priča
  • Save
Next post U prodaji karte za „Solo – Star Wars priča“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap