Japansko - srpski festival u Kinoteci

Izvor: Filmske radosti
08/11/2017 - 09:30

„Koji je tvoj tabu“ je slogan četvrtog Japansko - srpskog festivala filma (JSFF) u partnerstvu sa Gebrüder Weiss, koji zaviruje u zabranjene teme savremenog društva Srbije i Japana. Tokom dva dana festivala očekuje vas bogat program koji će kroz različite umetničke forme provocirati na pitanja: Da li još uvek postoje tabu teme? U modernom tehnološkom svetu? Da li smo zaista prevazišli sve stigme i otvorili svoj um za drugačije? Koliko smo se odvojili od nametnutih obrazaca uz koje smo odrastali?

Rasterećen žanrovskog ograničenja, festival će u prostorijama Jugoslovenske kinoteke 14. i 15. novembra predstaviti najbolje kratkometražne filmove na temu „Taboo“" koji će potom 5. i 6. novembra biti prikazani u Tokiju. Pored takmičarskog i počasnog filmskog programa, očekuje vas prateći kulturno - edukativni sadržaj.

Prvog dana festivala od 18 časova otvara se kolektivna multimedijalna izložba fotografija, slika, skulptura i videa. U prostoru Jugoslovenske Kinoteke imaćete priliku da vidite izbor radova umetnika: DraganaKujundžića, AliseMatović (AlisaMoler), IreneFabri, BojanaĐorđevića (OmkiliArt), DanijelaJovića, KatarinePavlović, ZoranaĆumura, BranislavaRadišića idrugih. Specijalni gost izložbe je Yuya Matsuo, prepoznatljiv po svom instagram profilu EseJapan.

Od 19 časova počinje tribina „Taboolarenje” tokom koje će svi posetioci imati priliku da sa 6 govornika zavire u tabue našeg društva. Na bini filmske sale sa vama će lična iskustva o susretima sa tabuima podeliti Biljana Cincarević, Helena Vuković, UG Egal, Sandra Mančić, UG Sunce, LiceUlice, Fumiko Takeshita, Milica Nikolić. Nakon tabularenja bez prećutkivanja od 20 časova kreće takmičarski filmski program i dodela nagrada.

Drugi dan festivala organizatori su pripremili radionice i predavanja.  Edukativni program počinje Jazasovom radionicom „Nije TABOO! Zaštiti se!” od 17 časova. U okviru tematskog filmskog festivala Unitas fond i Crveni krst Srbije održaće radionicu edukacije i prevencije trgovine ljudima. Tokom radionice biće prikazan film „Posmatrači" koji prati paralelne priče tri mlade osobe koje su postale potencijalne žrtve trgovine ljudima. Trgovina ljudima, a naročito decom i mladima je dramatičan, surov i složen oblik nasilja nad mladima i istovremeno jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti. 

Jedan od preporučenih sadržaja za sve ljubitelje Japana kreće „3000 karaktera: Japan i Srbija, razgovori putnika“ tokom koje će publika uživati u predavanju i zanimljivim pričama već čuvenog Tatsuye Hirana, poreklom iz Japana a trenutno jednog od omiljenih profesora Univerziteta u Beogradu.

2017. godine, cilj JSFF-a je da osvesti, preispita i uporedi lične i društvene tabue. 

Ovo nije samo susret japanske i srpske kinematografije, već susret dve različite kulture kroz univerzalni umetnički jezik kojim autori multimedijalnih sadržaja komuniciraju sa publikom u Beogradu i Tokiju. Kako ističu članovi udruženja CultCrave, JSFF autorima omogućava prostor za ličnu promociju i međusobnu saradnju na novim projektima i tako jača kulturnu razmenu između Srbije i Japana.

Program

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.