Advertisement Section

Priču o Pinokiju, voljenom širom sveta, Mateo Garone izmaštao  je u novom, autentičnom svetlu! U ovom dinamičnom filmu, snimljenom na veličanstvenim lokacijama u Italiji, Garone stvara bogat svet fantazije, prepun misterije i čudesa, ispunjen očaravajućim, smešnim i dirljivim momentima. U ovoj, najnovijoj verziji Pinokia, uloga Đepeta, starog drvorezbara koji pravi lutke, poverena je čuvenom italijanskom glumcu, dobitniku Oskara, Robertu Beninjiju.

Radnja filma The Crossing (Bekstvo preko granice) smeštena je u Norveškoj, u vreme Nemačke okupacije 1942. godine. Roditelji desetogodišnje devojčice Gerde i njenog brata Ota uhapšeni su zbog učešća u lokalnom pokretu otpora i sumnje da skrivaju Jevreje štiteći ih od deportacije. Gerda i Oto ostaju sami, ali ubrzo otkrivaju dvoje jevrejske dece, Saru i Danijela, skrivenih u ormaru u podrumu njihove kuće. Brat i sestra odlučuju da završe ono što su njihovi roditelji započeli, i upuste se u opasnu avanturu kako bi pomogli svojim novim prijateljima.

Smeštena u 17. vek, animirana fantazija pod nazivom Wolfwalkers (Vulfwokers), inspirisana irskim folklorom, još jedno je svedočanstvo snage prijateljstva, mladalačke neustrašivosti i empatije prema drugom. Po naređenju engleskih vlasti u Irskoj, lovac Bil Gudfelov dobija zadatak da istrebi vukove iz obližnjih šuma. Želeći da pomogne ocu, neiskusna lovkinja Robin potajno ga prati dok ide van grada sa svojim ljubimcem, sokolom Merlinom koji na tom putu biva ubijen. Međutim, Robin ga ubrzo pronalazi oživljenog, a u sve je umešana devojčica Meb, članica misterioznog plemena za čije članove se veruje da noću postaju vukovi.

Nacionalni žiri, ove godine, činiće deca uzrasta od 12 do 14 godina sa teritorije cele Srbije. Oni će imati priliku da pogledaju ova tri filma koje je nominovala Evropska filmska akademija, da učestvuju na posebnim onlajn filmskim radionicama, te da potom glasaju i na taj način, zajedno sa vršnjacima iz cele Evrope donesu odluku o najboljem evropskom  filmu za mlade.

Nagrada mlade publike u Srbiji već petu godinu organizuje se u sklopu programa Slobodna zona Junior koji je uspostavljen 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanog filma u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog mišljenja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.  Događaj se sprovodi uz podršku Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona

bosi fest logo
  • Save
Previous post Konkurs za BOSIFEST 2021
film minari
  • Save
Next post Dobitnici Oskara premijerno na 49. FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap