Advertisement Section

Tokom ovogodišnje Turneje filmskog festivala Slobodna Zona, od sredine aprila do kraja juna, u preko 50 gradova i mesta u Srbiji potpuno besplatno prikazuju se najbolji filmovi sa 14. izdanja festivala, a 15. i 17. maja u Nišu i Subotici, nakon projekcija filma Srbenka biće organizovan govorni program „Kompas Slobodne zone“.

Tema govornog „Kompas“ programa pod nazivom „Identiteti koji bude nemir“ inspirisana je višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom „Srbenka“ reditelja Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj kada je 1991. u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Generaciju kasnije kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, u predstavi dobija Nina – dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla, koja ujedno postaje i glavna protagonistkinja Slijepčevićevog dokumentarca.

O tome šta je identitet i gde su granice naših identiteta, u kojoj meri je identitet naš izbor, ono na čemu radimo, što menjamo i prilagođavamo, ono u čemu uživamo i nosimo neprimento i čvrsto, a u kojoj meri je identitet ono što nam se nameće, poput etničkih identiteta koji nas zatvaraju u bodljikave žice neslobode ili rodnih identiteta koji nam propisuju sudbinu nezavsno od naše volje, na razgovoru nakon filma u Niškom kulturnom centru, u sredu 15. maja  od 18h časova govoriće filozofkinje Milica Rašić i Sara Ilić i filozof Bojan Blagojević. U petak 17. maja na ista pitanja u Bioskopu Eurocinema Subotica od 18.30h pokušaće da odgovore teoretičarka kulture Aleksandra Bosnić Đurić, bibliotekar dragan Rokvić, pisac Boško Krstić i pisac i prevodilac Oto Tolnaj. Razgovore u oba grada moderiraće urednik govornog programa Kompas filmskog festivala Slobodna zona Ivan Milenković.

Kompas se u okviru 13. Turneje filmskog festivala Slobodna zona organizuje uz podršku Grupe 484, a u partnerstvu sa Odborom za ljudska prava Niš i Otvorenim univerzitetom Subotica.

Pored filma Srbenka, na repertoaru Turneje nalaze se i filmovi Bergman – godina života, Leto, Kapetan, Tri Lica, Najbolji ortaci i Tranzit.

Statisti
  • Save
Previous post Postavljanjem statista u glavnu ulogu htela sam da srušim društvene klišee
  • Save
Next post Instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirija u Jugoslovenskoj kinoteci od 15. maja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap