Advertisement Section

Da je iznenađenje što je film Petra Ristovskog srpski kandidat za nagradu Oskar za najbolji strani film i nije, ali ne možemo da verujemo da se ove stvari i dalje dešavaju.

Prvo je bila vest da su samo dva filma prijavljena AFUN-u, „Kralj Petar Prvi“ i „Delirijum tremens“ da bi posle samo tri dana stigla informacija da je ipak 6 filmova prijavljeno na konkurs, što je već dovoljan razlog da se sumnja u ovu odluku.

Film „Kralj Petar Prvi“ možda i ima neki kvalitet, što je veoma diskutabilno, jedini uspeh je preko 150 000 gledalaca u domaćim bioskopima, ali da „Šavovi“, Miroslava Terzića, koji su osvojili dve nagrade u Berlinu, četiri nagrade u Španiji, takođe je u izboru za najbolji evropski film i film „Teret“ Ognjena Glavonića koji je osvojio toliku publiku van naših granica, toliko zanemareni i marginalizovani je prosto neshvatljivo. U stvari možda je izglasan jer je državni projekat, pa je šteta da se toliko uloženog novca barem jednim delom ne vrati.

Većinom glasova Stručni odbor AFUN-a u sastavu: Vojkan Borisavljević, Bratislav Petković, Dragan Marinković, Dejan Zečević, Jelena Đokić, Tomislav Gavrić, Milorad Glušica, Ivan Bekjarev, dr Ivana Kronja, Milan Jelić, Milenko Jeremić, Miroslav Momčilović, Predrag Pega Popović, Sanja Ilić, Vera Vlajić, Žarko Dragojević, Radoslav Zelenović, Radmila Živković, Zlata Numanagić, Dragiomir Zupanc i Božidar Zečević, je tako odlučuo.

Pored ostvarenja Petra Ristovskog, prijavljeni su bili i filmovi „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali“ Gorana Radovanovića, „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „Reži“ Koste Đorđevića, „Teret“, Ognjena Glavonića i „Šavovi“ Miroslava Terzića.

„Kralj Petar Prvi“ je dobio 10 glasova, „Šavovi“ i „Delirijum tremens“ po pet, a „Teret“ jedan. Članovi Stručnog odbora AFUN-a su glasali u bioskopu „Roda Sinepleks“ pred novinarima.

liffe
  • Save
Previous post Regionalni filmovi u programu festivala LIFFE
Na đavoljem putu
  • Save
Next post Nikolas Kejdž i lorens Fišburn u trileru na „Na đavoljen putu“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap