Advertisement Section

Nakon prikazivanja na 3. međunarodnom filmskom festivalu u Katmanduu, u Nepalu (Nepal International Film Festival) prošlog februara, film će u martu biti prikazan na festivalima u Landshutu, u Nemačkoj (Landshut Short Film Festival), i u Moskvi, u Rusiji (Russian International Horror Film Awards), dok će krajem aprila imati severnoameričku premijeru na 21. izdanju festivala u Njuport Biču (Newport Beach Film Festival).

Festival u Njuportu je jedna od najvažnijih filmskih smotri u Kaliforniji, sa prosečnom posetom od skoro 60.000 gledalaca iz Los Anđelesa i okoline, a istovremeno predstavlja i veliki industrijski događaj na kom se okupljaju brojni holivudski glumci, reditelji, producenti, kao i distributeri u potrazi za novim akvizicijama. Festival svoju reputaciju, između ostalog, duguje „otkriću“ ostvarenja „Crash” Pola Hagisa iz 2005. godine, koji je kasnije osvojio i Oskara za najbolji film te godine.

„Mališan” je međunarodnu premijeru imao u junu prošle godine na najprestižnijem azijskom festivalu filmske fantastike u Bušonu, u Južnoj Koreji, a potom je prikazan i na najznačajnijim evropskim žanrovskim festivalima poput onih u Siđesu, Trstu i Helsinkiju, na festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu, kao i mnogim drugim.

Glavne uloge tumače mladi finski glumac Oni Tomila, koji se proslavio filmovima „Rare Exports” i „Big Game”, u kome je nastupao uz holivudsku zvezdu Semjuela L. Džeksona, kao i Katarina Žutić i Slaviša Čurović, dok se po prvi put na filmu pojavljuje Darija Vračević.

Film je, po scenariju Dimitrija Vojnova, režirao Danilo Bećković, u produkciji Marka Paljića i Jordanča Petkovskog. Direktor fotografije bio je Dušan Ivanović, kompozitor Marko Kon, scenografkinja Jelena Milinović, montažer Aleksandar Popović, a kostimografkinja Ivana Stojanović.

„Mališan” je nastao u produkciji kuća Mali Budo i Gargantua films, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Centra za kulturu i turizam Mladenovac.  Koproducenti su kuće Cineplanet, Vertigo, Digitalkraft i Mosquito.

atelje program
  • Save
Previous post Projekat Pavla Vučkovića na prestižnom koprodukcionom marketu „Atelje“ u Kanu
Ozenicu celo selo
  • Save
Next post IDFA omogućio besplatno gledanje preko 300 filmova online
Share via
Copy link
Powered by Social Snap