„Mesečini” Oskar za najbolje ostvarenje

Izvor: Filmske radosti
27/02/2017 - 09:30

Film „Mesečina“ u režiji Berija Dženkinsa, proglašen je za najbolje ostvarenje, na 89. dodeli Oskara uprkos manjem skandalu prilikom čitanja pobednika.

Fej Danavej, koja je sa Vorenom Bitijem dodeljivala nagradu za najbolji film, pogrešno je pročitala da je dobitnik „La La Land”. I dok su reditelj Dejmijen Šazel i ekipa držali svoje govore i počeli da slave, njihov producent Džordan Horovic ih je prekinuo rekavši da je došlo do greške i da je „Mesečina” najbolji film.

Reditelj Beri Dženkins i ekipa „Mesečine” prvo nisu mogli da veruju šta se dešava, a onda je Dženkins rekao: „ Čak ni u mojim snovima ovo se nije desilo. Dođavola sa snovima!”

„Mesečina” osvojila ukupno tri Oskara: za film, sporednu mušku ulogu (Maheršala Ali) i adaptirani scenario. Po dve nagrade uzeli su filmovi „Mančester na moru” (glavni glumac i originalni scenario) i „Greben spasa” (montaža i miks zvuka).

Mjuzikl „La La Land” osvojio je šest Oskara za režiju, glavnu žensku ulogu, fotografiju, muziku, pesmu i scenografiju, čime je Dejmijen Šazel (32) postao je najmlađi reditelj u istoriji koji je nagrađen Oskarom.

Glumačke nagrade su, uglavnom prema očekivanjima, pripale Kejsiju Afleku („Mančester na moru”) i Emi Stoun („La La Land”) za glavne, odnosno Maheršali Aliju („Mesečina”) i Vajoli Dejvis („Fences”) za sporedne uloge. Ali je postao prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oskara.

Vajola (51) je četvrta žena koja je dobila i pozorišnu nagradu „Toni” za istu ulogu. Ona i Denzel su 114 puta glumili u pozorišnoj predstavi „Fences” na Brodveju pre nego što je Denzel adaptirao komad za film i režirao ga.

Nagradu za najbolji strani film dobio je „Trgovački putnik” Asgara Farhadija, reditelja koji je bio najpoznatija žrtva Trampove zabrane ulaska u SAD državljanima šest muslimanskih zemalja. On, naime, nije želeo da doputuje u Ameriku za predoskarovske događaje niti da prisustvuje dodeli nagrada, iako je Vrhovni sud suspendovao Trampovu odluku. Farhadijevu poruku pročitala je američka IT inženjerka iračkog porekla Anuše Ansari.

„Velika je čast što dobijam ovu nagradu drugi put. Žao mi je što nisam večeras sa vama. Moje odsustvo je znak poštovanja prema ljudima iz moje i još šest zemalja koji su poniženi neljudskim zakonom o zabrani ulaska imigranata u SAD. Podela sveta na kategorije "mi" i "naši neprijatelji" stvara strah. To je lažno opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi sprečavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su i same žrtve agresije. Filmski autori mogu da upere svoje kamere i snime zajedničke ljudske vrline i sruše stereotipe o raznim nacionalnostima i religijama. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih. Empatiju koja nam je danas potrebnija no ikad”, glasila je Farhadijeva poruka.

Najbolji dokumentarac je skoro osam časova dugačak film „O.J.: Made in America” Ezre Edelmana o O. Džeju Simpsonu, bivšoj ragbi zvezdi kasnije optuženoj (i oslobođenoj) za ubistvo supruge i njenog ljubavnika koji je trenutno u zatvoru zbog manjih prekršaja.

Najbolji animirani film je „Zootroplis: Grad životinja”.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.