Advertisement Section

Devetog dana 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST,  u subotu 15. maja, na konferenciji za medije govorio je scenograf Miljen Kljaković Kreka, dobitnik počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik”, Slobodan Ivetić, reditelj dokumentarnog ostvarenja „Kreka: Lovac na snove” koji je prikazan na svečanom zatvaranju festivala, kao i producentkinja filma Jadranka Blanuša.

Miljen Kljaković Kreka govorio je o tome šta za njega znače nagrade: „Toliko ih je bilo u životu, ali ova nagrada ima specifičnu težinu. To je neka vrsta krune onoga što sam do sada radio i uradio. Ona u meni budi i sentimentalne momente u odnosu na FEST. Sećam se da sam pre skoro 50 godina, sa balkona bioskopa Doma Sindikata, gledao prve projekcije i otvaranje FEST-a. Tad još nisam ni sanjao da ću se baviti filmom, a sada posle toliko godina, dobijam nagradu tog istog festivala. To je fantastično”

Kreka se potom osvnuo na dokumentarni film o njegovom liku i delu: „Gledao sam ga u različitim fazama. Dosta je interesantan sam po sebi, i dobro je da će jedan takav film ostati kao zaveštanje i priča o filmskoj scenografiji, koja nažalost nikad nije isturena u prvi plan, već je uvek povučena na margine dešavanja svakog filma. A vrlo je važan element i bitan faktor”.

Jedna od najvećih scenografija koje je Miljen Kljaković Kreka radio u svojoj karijeri, bila je za film legendarnog iranskog reditelja Madžida Madžidija o proroku Muhamedu. „To je jedna od retkih scenografija koja je praktično ostala. To su bile replike čitavih gradova, Meke i Medine iz 6. i 7. veka, i bilo bi šteta da je taj dekor nestao. On sada služi kao turistička atrakcija u Iranu i iza toga stoji iranska vlada, koja je i pomogla taj film. Drago mi je da sam, posle osam godina, sve zatekao kako je i ranije bilo”, prisetio se Kljaković.

Slobodan Ivetić, reditelj filma „Kreka: Lovac na snove”, o radu na filmu je rekao: „Mi se znamo duže od 20 godina, tako da sam jako dobro upoznat s njegovim poslom. Imali smo na desetine sati materijala, njegove privatne video snimke, i trebalo je izvući one nainteresantnije koji će biti u funkciji priče. To mi je bilo važno – da priča ima svoj klasični dramaturški početak i kraj. Materijale sam polako skupljao i spajao da bismo mogli da dobijemo sliku o Kreki, njegovom talentu, radu, i monumentalnim scenografijama”.

Jadranka Blanuša, producentkinja ovog ostvarenja, opisala je šta je najviše fascinira kod Miljena Kljakovića Kreke: „Uvek me je intrigirao taj čudesni talenat, taj odgovorni čovek. Vi vidite njega koji je perfekcionista, koji stvara sve od od nule. Onda ga vidite kako opušteno džemuje sa Džonijem Depom. On sa lakoćom stvara poznanstva i prijateljstva”.

 

pobednici festa 2021
  • Save
Previous post „Oaza“ Ivana Ikića najbolji film Glavnog takmičarskog programa FEST-a
jugoslav nikolic
  • Save
Next post Održana premijera dokumentarnog filma „Beskućnik Dendi” u Bioskopu Balkan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap