Advertisement Section

Nakon premijere na FEST-u 2019. godine i učešća, film „Reži!“ Koste Đorđevića imao je uspešan fesitvalski život. U pitanju je novi dugometražni igrani film reditelja Koste Đorđevića, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film prati jedan neobičan dan u životu tinejdžerke Aje (Kristina Kika Jovanović), njene drugarice i  drugara iz kraja,  koji tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim. Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju. Film je režirao Kosta Đorđević, po scenariju Dragana Nikolića. Direktorka fotografije je Bojana Andrić, a montažerka Romana Vujasinović.

Premijera filma „A.S. (25)“ održana je krajem novembra 2019. godine na Festivalu autorskog filma. Debitantski film Milene Grujić „A.S. (25)“  je pričao sa mladom Saletu (Vladimir Gvojić, u prvoj glavnoj ulozi u dugometražnom filmu), koji, zajedno sa sa svojim prijateljem Andrejem (Nikola Šurbanović), nakon pljačke menjačnice, beži u obližnju zgradu i ostaju opkoljen u stanu strane studentkinje Olge (poljska glumica Dominica Wallo). Milena Grujić je režirala diplomski film po svom scenariju, inspirisanom istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju. Milena Grujić je takođe i montirala ovo ostvarenje, a direktor fotografije je Luka Trajković.

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina će se prvenstveno usredsrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavljaće svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti svedočanstvo vremena u kome živimo.

Treća u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“, „Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima „Reži!“ i „A.S. (25“)“, biće održana u petak, 3. jula 2020. godine, sa početkom u 19 časova, u prostoru ispred sale Velike sale.  Gosti filmskih kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića biće scenarista Dragan Nikolić i glumica Kristina Kika Jovanović (ispred ekipe filma „Reži!“), kao i rediteljka Milena Grujić i glumac Vladimir Gvojić (ispred ekipe filma „A.S. (25)“). Podsećamo da se programi u Domu omladine Beograda održavaju uz primenu svih mera zaštite koje su propisane od strane stručnih službi i nadležnih organa. Posetioci se mole da takođe poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Ulaz na tribinu je slobodan. 

marija perovic
  • Save
Previous post Film „Grudi” u konkurenciji za nagrade Pulskog festivala
Somborski filmski festival
  • Save
Next post Odložen Treći Somborski filmski festival
Share via
Copy link
Powered by Social Snap