Advertisement Section

U Dom kulture „Studentski grad“, u sredu 15. Marta, biće priređeno filmsko veče nazvano „Montenegro Short Wave“, selekcija novog talasa kratkometražnih filmova mladih autora iz Crne Gore koju će tom prilikom predstaviti reditelj Sead Šabotić. Program će se odvijatu u maloj Sali sa početkom u  19 časova a ulaz je besplatan.

Program:

„Dvorišta“
r: Ivan Salatić, 20’

U dvorištima su barake, golemo staro stablo, divlјe rastinje i posvuda otpad. Tu oni provode vreme. Oronula zgrada uskoro će biti srušena, ali neko će krenuti dalјe. Jedno od njih ubrzo će pomisliti na more. Ovaj eksperimentalno-igrani film premijerno je prikazan u programu Horizonti Filmskog festivala u Veneciji 2015. godine.

„Lumpen“
r: Nikola Vučinić, 7’

Lumpen prikazuje jednu epizodu iz života radnika nekada velike, a sada ruinirane industrije. To je priča o tranzicionom gubitniku koji pronalazi mrtvog psa lutalicu i o tome kako jedna inicijalno humana ideja može da se pretvori u nešto bizarno i tragično.

„Biserna oluja“
r: Dušan Kasalica, 24’

U oronulom primorskom odmaralištu smešten je kamp za decu sa poremećajem težine, a vodi ga čovek poznat kao Trener. U atmosferi kasnog leta, upoznajemo raznoliku grupu bucmastih dečaka i devojčica koji sanjaju o čokoladi i svojim simpatijama iz susedne sobe. Film je osvojio Nagradu Srce Sarajeva za najbolјi kratki film.

„Umir krvi“
r: Senad Šahmanović, 22’

Film se hvata u koštac s temom krvne osvete, u malenom selu u kojem glavnu reč i dalјe vode tradicija i stari običaji. Drago i Persa pre deset godina izgubili su sina. U želјi za osvetom odluče da lažiraju Dragovu smrt kako bi u selo namamili sinovlјevog ubicu. Drago provodi mesece skriven u mlinu, čekajući. Dugotrajna samoća i izolovanost ga izjedaju, pa on počinje da se koleba.

„Zakloni“
r: Ivan Salatić, 24’

Nakon razvoda roditelјa, Luka se seli u maleni priobalni grad kako bi živeo s tetkom. Grad je obavijen u atmosferu obamrlosti i apatije, ali tu je Jana, lokalna devojčica koja voli da se sunča. Ona u Lukin život unosi dašak živosti i letnjeg užitka. Ali… letu se bliži kraj. Film je 2014. na Sarajevo Film Festivalu osvojio Posebno priznanje žirija.

„Revolucionarni dom“
r: Sead Šabotić, trajanje: 13’

Dokumentarno-eksperimentalni film koji govori o Domu revolucije, zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku bivše Jugoslavije, smeštenom u centru Nikšića. U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe i realnost današnjeg društva.

„Maleš“
r: Ivan Bakrač, 20’

Bajkolika priča o jednom svetu koji nestaje, sačinjenom od četiri žene koje su rastrzane između iracionalne želјe za produžetkom loze i slobode koju poznaju samo u mašti. Sonja Vukićević glumi glavnu ulogu.

„Soa“
r: Dušan Kasalica

Film prati muškarca koji sa suprugom živi na zabačenoj farmi. U surovom planinskom krajoliku njih dvoje vode naporan zemljoradnički život pun rutinskih zadataka i beskonačnih šetnji kroz divlje predjele prirode. Prikazan je u konkurenciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala gdje je osvojio Posebno priznanje žirija.

Festival iranskog filma
  • Save
Previous post Festival iranskog filma u Kinoteci
Bitka za Pacifik – Pobuna
  • Save
Next post „Bitka za Pacifik – Pobuna“ premijerno 21. marta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap