Advertisement Section

Nakon devet dana sinoć, u subotu, 23. juna je okončano 26. izdanje Art Film Festa u Košicama, u Slovačkoj, a tom prilikom je Ognjen Glavonić je nagrađen kao najbolji reditelj, naravno, za režiju filma „Teret“, premijerno prikazanom na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, u programu „15 dana autora“.

Žiri u Košicama je u slučaju ove svoje odluke istakao sledeće: „Korak po korak, reditelj nas u emocionalnom smislu uvlači u svoj svet suptilno dotaknavši dubinu ljudskog uma“, a napomenuto je da su i članovi žirija i po izlasku iz bioskopa, po okončanju projekcije Tereta ostali pod utiskom koji je na njih ostavilo ovo srpsko-francusko-hrvatsko-iransko filmsko ostvarenje.

„Teret” prati priču Vlade (glumi ga hrvatski glumac Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

„U toku jednog dana pratimo čoveka u otkrivanju istine, ne samo o svom poslu, sebi i svojoj zemlji, nego i istine koju je posle ponovo prekrila tišina i ćutnja i to je ono što je ostavljeno, ne samo ratovi, zločini, nego i ta tišina i ćutnja koja ih prati već skoro dvadeset godina nakon svega. Moj film je o ćutnji i tome kako artikulisati te priče“, rekao je Ognjen Glavonić u intervjuu Tanjugu.

Ognjen Glavonić bio je zadužen za scenario i režiju „Tereta”, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića, jedan je od producenata filma  (ispred produkcijske kuće „Non-Aligned Films”). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom („Cinéma Defacto”), Hrvatskom („Kinorama”) i Iranom („Three Gardens Film”). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda „Visions Sud Est”, „Hubert Bals” Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Direktor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena proverena Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, a pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev. Teret traje 98 minuta.

Cuvari zemlje
  • Save
Previous post Ekološki dokumentarci na 25. FEF Palić
Palic 2018
  • Save
Next post Trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u selekciji „Mladi duh Evrope”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap