Advertisement Section

U sklopu 65. Pula film festivala, održano je prvo izdanje Mečmejking foruma (Matchmaking Forum). Srpski film u nastajanju, „Budi Bog s nama“, odabran je kao najbolji koprodukcijski projekat, te podržan sa 20.000 evra.

Od ove godine na Pula film festivalu (PFF) aktuelan je i Mečmejking forum, čiji je cilj podsticanje jačanja filmske kulture i industrije kroz umrežavanje i spajanje. Mečmejking forum pružio je producentima mogućnost susreta s više kategorija finansijera, koji učestvuju u stvaranju potrebnog finansijskog paketa za produkciju filma. Prvo izdanje Mečmejking foruma održano je od 17. do 20. jula 2018. u Cirkolu, zajednici Italijana u Puli.

Prvi Mečmejking forumu u Puli sastojao se iz tri modula: koprodukcijski market, Work in Progress i Matching Books and Film.  Srpski film u nastajanju, „Budi Bog s nama“, odabran je kao najbolji koprodukcijski projekat u okviru prvog modula, te je podržan sa 20.000 evra. Nagradu je primila producentkinja Andrijana Sofranić, u ime producentske kuće „Gargantua Films“ iz Beograda.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković. Šijanov novi projekat dobio je u decembru 2016. podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar (jedini izabran od 26 prijavljenih) i Filmski centar Crne Gore (prvi konkurs po osnivanju). Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Mečmejking forum realizovan je kao saradanja Pula film festivala, Hrvatskog audiovizualnog centra, Avvantura Festivala & Matchmaking Foruma, Litvanskog filmskog centra, Filmskog centra Gruzije, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Makedonske filmske agencije, Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i sajma „Sa(n)jam knjige“.

Ti imas noc
  • Save
Previous post Crnogorsko-srpski film „Ti imaš noć“u Veneciji
Druga strana svega
  • Save
Next post „Druga strana svega“ Mile Turajlić uvršten među tri najbolja za nagradu Lux Evropskog parlamenta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap