Advertisement Section

Na publiku 32. po redu Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival najjači utisak ostavio je debitanstki film reditelja Raška Miljkovića o čemu dovoljno govori i priznanje koje je film „Zlogonje” osvojio.

Na taj način je ovaj film koji nam prikazuje iskreno prijateljstvo dvoje mladih osnovaca, nakon priznanja širom sveta, osvojio i nagradu iz regiona. Publika Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival  je ovom naslovu dala visoku ocenu 4,48. 

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri decenije. Internacionalni program fokusira se na takmičarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja, dokumentarnih i studentskih filmova.

Tu nije kraj priznanjima za film i ekipu filma. Mlada glumica Silma Mahmuti je osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu Prifest (Prishtina International Film Festival), koji se održava od 2008. godine.

Podsetimo ranije je film nagrađen na prestižnom festivalu TIFF Kids u Torontu za najbolji film u izboru Žirija mladih, a potom su na Zlin Film Festivalu mladi glumci Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti osvojili nagradu grada Zlina „The City of Zlín Award“ koja se dodeljuje za najbolje dečije uloge u kategoriji „Dečiji film“. 

ZLOGONJE je priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Glumačku ekipu čine Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević, Milena Predić i Matija Popović.

Producentkinja je Jovana Karaulić, producentska kuća Akcija produkcija a scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći” autorke Jasminke Petrović, su napisali Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent ​na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma „ZLOGONJE“ je Đorđe Marković, dok je scenograf Aljoša Spajić.

Film su institucionalno podržali: Filmski centar Srbije, Media program Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd i Opština Stari grad.

U distribuciji Taramount filma, „ZLOGONJE“ u sve bioskope u Srbiji i regionu stižu 27. septembra ove godine.

Vinu Pu
  • Save
Previous post Vini Pu i avantura „Kristofere Robine, gde si?” stigli u bioskope
Jérôme Le Maire
  • Save
Next post Izgaranje (Jérôme Le Maire, 2016)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap