Advertisement Section

Na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma, koji se održava od 23. do 30. novembra, publika će imati priliku da pogleda nekoliko domaćih premijera. Filmovi koje je gledala publika svetskih filmskih festivala, prvi put će biti prikazana beogradskoj publici na Festivalu autorskog filma.

Film Ognjena Glavonića „Teret” će svoju premijeru imati u subotu, u 20 časova u Kombank Dvorani. Film je premijerno prikazan na 71. Kanskom festivalu u okviru programa ‚‚Petnaest dana autora’’.

Ognjen je za ovaj film, koji je ujedno i njegov diplomski rad, dobio nagradu na Kineskom filmskom festivalu za najboljeg reditelja, kao i na festivalu u Košicama, u Slovačkoj. Glavni glumac Leon Lučev je nagrađen odličjem ‚‚Srce Sarajeva’’ na Filmskom festivalu u Sarajevu. Još jednu nagradu je dobio na Festivalu ‚‚Na kraju sveta’’ koje se održalo na samom istoku Rusije.

Domaći film „Granice, kiše”, Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, posle festivala u Montrealu, „Rejndensa” u Londonu, festivala u Sarajevu, Leskovcu, Nišu i Somboru, stiže i na Festival autorskog filma. Premijera na Festivalu će biti u Kombank dvorani 25. novembra u 20 časova.

Radnja je smeštena u danas napuštena sela na granici Crne Gore i Hercegovine, u blizini granice sa Hrvatskom. Glavna junakinja Jagoda stiže iz grada da poseti rodbinu i sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promene i nadu svima koje sretne, razotkrivajući sve naše svakodnevne strahove, predrasude i netrpeljivost prema drugačijem.

Filmski festival u Veneciji je ove godine u okviru 33. Nedelje kritike prikazao film crnogorskog reditelja Ivana Salatića „Ti imaš noć”. Na Festivalu autorskog filma će premijerno biti prikazan 26. novembra u 19:30 časova u Domu Omladine Beograda.

Film počinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu na Mediteranu. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

„Speleonaut” dokumentarni film Sonje Đekić će svoju premijeru imati na Festivalu autorskog filma. Film prati zapise iz knjige „Pod kamenim nebom”, koja govori o istraživaču koji je ostvario još uvek neoboreni Ginisov rekord kao jedini čovek koji je proveo 463 dana potpune izolacije zatvoren u pećini. Premijera će biti održana 28. novembra u 18 časova u Domu Omladine Beograda.

Uoči čovekovog osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Milutin traga za našim sposobnostima i svrhom.

Premijera filma „Najlepša zemlja na svetu” Želimira Žilnika, autora brojnih igranih i dokumentarnih filmova, pionira u brisanju granica između fikcije i ne-fikcije biće održana u Kombank Dvorani 26. novembra u 20 časova.

Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i boravka. Gledamo njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća – dok savladavaju jezik, pokazuju veštine u svojim profesijama, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, takođe, priča o novim i starim drugarstvima, o osećanju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih pretnji i patrijarhalnih stega familije.

Teret
  • Save
Previous post „Teret” premijerno na Festivalu autorskog filma
Udovice, Stiv Mekvin
  • Save
Next post Mekvinove „Udovice” stižu u domaće bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap