Advertisement Section

Zoran Popović, direktor i osnivač festivala Sedam veličanstvenih, na otvaranju festivala je rekao: „Mladen je neko ko je zaista duboko posvećen dokumentarnom filmu. Pratio sam Mladenove radove od onih kojih su bili samo za njega i nas, samo one iz njegovog kruga i za vrlo mali broj ljudi koji je mogao da prati razvoj mladog umetnika. Sa velikim uživanjem smo videli filmove koji su počeli da odlaze na velike svetske festivale, i sa velikom radošću smo dočekali ovaj film koji je zaista jedan od dokumentarističkih hitova prošle i ove godine”.

Mladen Kovačević, reditelj filma „Srećna Nova, Jivu”, o svom filmu govorio je na Q&A sesiji nakon završetka projekcije: „Razmišljanje o ovom filmu je počelo pre nego što sam čuo za Jivu i za ovih 600 fabrika. Razmišljao sam kako bih voleo da snimim film o Kini, jednostavan film o svakodnevnici običnih ljudi, pod uticajem više stvari i toga što sam voleo da gledam kineske filmove u tom periodu. Prvenstveno me je zanimao život radničke klase. Kada sam čuo za Jivu i fabrike, ta premisa je možda delovala malo problematično jer liči ne te kuriozitete savremene Kine, što mene nije previše zanimalo. Ali s druge strane, ovakvo okruženje je idealno za ovaj film, prvenstveno zato što omogućuje direktniju vezu sa zapadnim gledaocem. Božić i Nova godina su naši najveći praznici, to su intimni porodični praznici i oni nam pomažu da to okruženje i fabrike vidimo ne samo kao mesto gde se nešto proizvodi, već i kao intimne prostore”.

Jelena Maksimović, montažerka filma, na Q&A sesiji je govorila o saradnji sa rediteljem Mladenom Kovačevićem: „Ovo je bio treći dugometražni film koji smo zajedno radili i dobro smo se upoznali. Mislim da nas povezuje to što volimo da istražujemo filmski jezik, a takav je bio i naš montažni proces. Mladen sve vrlo lepo i precizno napiše pre snimanja, precizno vodi likove. Na setu  je sve razrađeno do tančina, mizanscen je precizan i dramaturške linije postoje. Ali ono što je meni najinteresantnije, zbog čega volim da radim sa Mladenom, jeste to istraživanje.  Pored tog kostura koji već postoji i koji je očigledan, mi se zapravo upuštamo u istraživanja koja nas vode u neke metafizičke radnje, koje odlaze na razne strane i pružaju nam mogućnost da probamo različite pristupe u kombinaciji s asketskim dramaturškim momentom”.

Iva Plemić Divjak, producentkinja filma, o okolnostima nastanka ovog ostvarenja je rekla: „Finansiranje filma trajalo je tokom cele produkcije i on je konstantno bio u razvoju. Finansiranje je započelo u Filmskom centru Srbije gde smo dobili novac za produkciju, a potom na trening programu Eurodoc, koji je u stvari bio odskočna daska. Tu smo našli koproducente i tu se zapravo čulo za projekat. Po mom mišljenju to je pravi put da se film razvije, a da se na to ne izgubi užasno mnogo vremena i novca”.

Film „Srećna Nova, Jivu“ svoju svetsku premijeru je imao u 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu. Iste godine, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, podržan je od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a rađen je u u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom. Televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova: „Anplagd” (2013), „Zid smrti i tako to” (2016), „4 godine u 10 minuta” (2018), „Srećna Nova, Jivu” (2020). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici.  Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, Sarajevo Film Festivala, Roterdam International Film Festival, nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu.

„Srećna Nova, Jivu” će do kraja godine imati bioskopsku distribuciju u Srbiji i Hrvatskoj, i nastaviti svoj život na međunarodnim festivalima i televizijama.

Balkanima
  • Save
Previous post Festival animiranog filma BALKANIMA slavi punoletstvo
Nije loše biti čovek
  • Save
Next post Pogledajte prvi trejler za novi film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap