Advertisement Section

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu, a na otvaranju festivala 8. maja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Centra Sava biće premijerno prikazan film „Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe. “Govori da bih te video” portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli.

Povodom premijere na Beldocs festivalu Marija Stojnić je izjavila:

„Beldoks nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival, i radujemo se što će „Govori da bih te video“, na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta, fragmente iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način“.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, kao omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Svetska premijera filma održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji, a zatim je usledio poziv da film bude prikazan u čuvenom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

„Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina, i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo“, rekla je rediteljka filma, Marija Stojnić.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja je Marija Stojnić, koja je uz Miloša Ivanovića i producirala film. Dušan Grubin je direktor fotografije, za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić, a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić. Koproducenti su filmska kuća Set Sail Films i Restart iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju, Eurimagesa (“Euroimages Lab Project Award”), Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju, a film je podržala i finska medijska kuća, YLE.

Ovogodišnji, trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020, koje će biti održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u više od 15 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umetničkim dokumentarcima…

 

Kirk Daglas
  • Save
Previous post Preminuo čuveni glumac Kirk Daglas
Zemlja meda
  • Save
Next post „Zemlje meda“ u Dvorani Kulturnog centra
Share via
Copy link
Powered by Social Snap