Advertisement Section

Sama činjenica da će na predstojećem Beldocs-u biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje, govori dovoljno o kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa. Peti nominovani film je publika Beldocsa imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta. Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film „Slobodan i sam“ predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat ikada, te nije bilo upitno da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine. Film se gleda na ivici sedišta, posebno oni koji se boje visina, za koje su neke od scena poput najuzbudljivijeg doživljaja, kakvi skoro nisu viđeni na velikom ekranu.

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi „Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri“ (Hale County This Morning, This Evening), U raskoraku (Minding the Gap) i RBG, koje će publika Beldocsa imati prilike premijerno da vidi. Prvi film sačinjen od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u Okrugu Hejl u Alabami, kritika je hvalila do nebesa. Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja otriva neke skrivene detalje o ljudima koji, kao i svugde drugde, žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo. Reditelj Ramel Ros sa svojim prvim filmom već je pokazao visoku filmsku pismenost, za koju se s pravom našao među nominovanim.

Treći film „U raskoraku“ reditelja Binga Liua spaja ponovo trojicu mladića, koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Dok voze skejtove i deluje krajnje bezbrižno, oni zapravo pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima, koja su poljuljala njihovo prijateljstvo. Film U raskoraku ispričan je, za ovu vrstu dokumentarca, iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama.

I konačno „RBG“. U pitanju su inicijali sudije američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kult ikone. Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika, otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen, i same očito fascinirane njenim likom i delom. U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film RBG je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti. Sem nominacije za najbolji film RBG je imao još jednu nominaciju – za najbolju originalnu pesmu I`ll Fight (Boriću se) za koju je bila nominovana pevačica Dajan Voren, što je retkost da se iz dokumentarnih filmova nominuju pesme, ali s druge strane samo ukazuje na visok kvalitet ovog ostvarenja.

Festival Beldocs je tokom minulih jedanaest godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. I ove godine, Beldocs nastaviće da kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. Biografski dokumentarci i muzički dokumentarci, kao i retrospektive autora pokazali su se najvoljenijim. U više beogradskih dvorana, od 8. do 15. maja, na Beldocsu će biti prikazano više od stotinu premijernih dokumentaraca.

Od pre dve godine, Beldocs organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

I ove godine, biće održana nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije. Nakon Berlinala, u toku je sledeći krug takmičenja koji će dobitniku omogućiti putovanje na Kanski filmski festival. Propozicije su sledeće: takmičar treba da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na bilo kojoj od mogućih platformi (VoD, SVoD, bioskop, festival, televizija, FEST itd.), objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nakon određenog vremena organizator takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu.

U iščekivanju predstojećeg Beldocsa, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa predhodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu.

  • Save
Previous post A Day in the Life: New Tendency
Film Homo
  • Save
Next post Počelo snimanje filma „Homo” srpsko-makedonske koprodukcije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap