Advertisement Section

Gordan Matić je povodom osnivanja saveta izjavio: „Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški. Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica. Jako mi je drago što su ovi ljudi pristali da budu deo našeg tima i razvoja Filmskog centra, i da budu deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima, što se tiče kinematografije. Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije“.

Između ostalog, Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Mirjana Karanović, naša proslavljena glumica, naglasila je da joj je velika čast i zadovoljstvo da bude članica Umetničkog saveta: „Imam iza sebe mnogo iskustva, a mislim da i ostali članovi saveta mogu da svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima unaprede rad Filmskog centra Srbije. Da pomognu autorima, i uopšte celoj našoj kinematografiji, da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film, i kao osobe, želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija, i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu“.

Predrag Miki Manojlović, još jedna glumačka legenda naše kinematografije, povodom početka rada Umetničkog saveta je rekao: „Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci. Pokušaćemo da objasnimo, našim autoritetima, šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta“.

Umetnički savet Filmskog centra Srbije čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti, koji su dati na poziv direktora. Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora. 

Green fest
  • Save
Previous post Objavljen program 11. Međunarodnog festivala zelene kulture Green Fest
Dugo putovanje u rat
  • Save
Next post Domaći filmovi u Kombank dvorani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap