Advertisement Section
Izvor: Filmske radosti | Tanjug

Film „Svi znaju” (Todos lo saben) iranskog reditelja Asgara Farhadija, sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama, otvorio je večeras 71. međunarodni filmski festival u Kanu.

Glavni protagonisti filma, Kruzova i Bardem, zajedno sa rediteljem Farhadijem, prošetali su crvenim tepihom prilikom ceremonije otvaranja, prenosi Rojters.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, u glavnoj konkurenciji biće prikazan 21 film, koji će se nadmetati za „Zlatnu palmu”.

Osim filma „Svi znaju”, u konkurenciji za nagradu su ostvarenja „Tri lica” Jafara Panahija, „Stablo divlje kruške” (Ahlat agaci) Nurija Biljea Kejlana, „Ajka” Sergeja Dvortsevoja, „Blackkklansman” Spajka Lija, „Burning” Li Čang donga, „Dogman” Matea Garonea.

U konkurenciji su i filmovi „U ratu” (En guerre) Stefana Brizea, „Pepeo je potpuno beo” (Jiang Hu Er Nv) Đi Džang Kea, „Knjiga slika” (Le Livre d`image) Žan-Lika Godara, „Leto” Kirila Serebrenikova, „Kradljivci” (Manbiki Kazoku), „Čak i ako me probudiš” Hamabučija Rjusekea.

Za nagradu će se takmičiti i filmovi „Svideti se, voleti i brzo trčati” (Plaire, aimer et courrir vite) Kristova Onorea, „Nouu u sercu” (Un couteau danls le coeur) Jana Gonzalesa, „Pod srebrnim Wezerom” (Under the Silver Lake) Dejvida Roberta Mičela, „Jomedin” A.B. Šavkija i „Zimski rat” Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke – „Ćerke sunca” (Les filles du soleil) Iv Hason, „Čafarnaum” Nadin Labaki i „Srećni Lazaro” (Lažaro felice) Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Među filmovima koji se takmiče za „Zlatnu palmu” osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju – Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.

Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje „vruće” linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

Ostrvo pasa
  • Save
Previous post Andersonovo „Ostrvo pasa” od sutra u bioskopima
Spanski metar
  • Save
Next post Deset premijera na ovogodišnjem Španskom metru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap