Pank na filmu - Kinoteka proslavlja 40 godina pank pokreta

Izvor: Filmske radosti
18/01/2017 - 13:15

Jugoslovenska kinoteka prikazuje od 18. do 22. januara u svom muzeju u Kosovskoj ciklus „Pank na filmu” koji obuhvata devet igranih i dokumentarnih ostvarenja, a organizovan je povodom 40-godišnjice pank pokreta.

Ciklus filmova o tom uticajnom pokretu, koji je Jugoslovenska kinoteka pripremila sa Dejanom D. Markovićem, počinje uvodom o britanskoj pank-rok sceni i odlomcima iz filma „Jubilej” (1978) Dereka Džarmana (Derek Jarman), nakon čega će biti prikazan muzički dokumentarac „Pank rok film” (The Punk Rock Movie, 1978) Dona Letsa (Letts).

Za 19. januar najavljeni su „Sid i Nensi” (1986) Aleksa Koksa (Alex Cox), s Gerijem Oldmanom (Gary) i Kloi Veb (Chloe Webb) u glavnim ulogama, te američki muzički dokumentarni fim „Pank” (1995) Teda Hejmsa (Haimes), dok će dan kasnije biti prikazan „Žestok momak” (Rude Boy, 1980) Džeka Hazana (Jack) i Dejvida Mingeja (David Mingay), sa Rejom Gejndžom (Ray Gange) i grupom Kleš (The Clash), te „Tečno nebo” (Liquid Sky, 1982) Slave Cukermana (Tsukerman), u kojem igraju En Karlajl (Anne Carlisle) i Pola E. Šepard (Paula E. Shepard).

Tokom vikenda će biti prikazani filmovi „Zaplenjivač” (Repo Man, 1984) Aleksa Koksa i „Vrana 2: Grad anđela” (The Crow: City of Angels, 1996) Tima Poupa (Tim Pope), sa Vensanom Perezom (Vincent Perez) i Miom Kiršner (Mia Kirschner), te „Jubilej” (1978) Dereka Džarmana, u kojem igraju Adam Ant i Toja Vilkoks (Toyah Willcox).

Za završnicu je najavljen muzički dokumentarac „Legende panka i nju vejva” (British Rock: The Legends of Punk and New Wave, 1981).

U Britaniji je 40-godišnjica panka zvanično obelezena tokom 2016. godine manifestacijom „Pank London”, koja je izazvala i burne reakcije i proteste u delu javnosti.

Između ostalog, sin menadžera Seks Pistolsa, Malkolma Meklarena, i modne dizajnerkeVivijen Vestvud, Džo Kor, zapalio je nedavno vrednu pank kolekciju u protestnoj akciji na brodu na Temzi, organizovanoj povodom proslave jubileja panka i debi singla Pistolsa „Anarchy in the UK”.

Filmovi o panku biće prikazivani u sali „Dinko Tucaković” Muzeja Jugoslovenske kinoteke  (Kosovska 11) u terminima od 18 i 21 čas, a cena ulaznice je 150 dinara.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.