Paralele i sudari na 24. Festivalu evropskog filma Palić

Izvor: Filmske radosti
06/07/2017 - 11:15

Takmičarski program „Paralele i sudari” posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope na 24. Festivalu evropskog filma Palić predstaviće deset uzbudljivih naslova nastalih u periodu između dva festivalska izdanja.

Iz programa, koji će biti prikazan u subotičkom bioskopu Eurocinema,  izdvajamo prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa Krištofa „Aut” (György Kristóf) premijerno prikazanog u programu „Izvestan pogled” ovogodišnjeg festivala u Kanu. Priča prati Agoštona, porodičnog čoveka u svojim pedesetim koji gubi posao u elektrani i odlazi da luta po Istočnoj Evropi u nadi da će pronaći novi posao i ispuniti svoj san – upecati veliku morsku ribu. Putovanje ga upliće u more bizarnih dogodovština gde upoznaje druželjubivu ženu, prijatelja rusa sa neprijateljskim namerama i tužnog plišanog zeca bez ušiju.

Prikazujemo i odlični estonski film “Novembar” reditelja Rajnera Sarneta (Rainer Sarnet) koji je nagrađen na Paliću 2011. godine za adaptaciju romana „Idiot” F.M. Dostojevskog . Film „Novembar” je snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, nagrađena na festivalu Tribeka za najbolju fotografiju.

Slavni češki reditelj Bogdan Slama (Bohdan Sláma) će se predstaviti komičnom dramom „Baba led”, takođe nagrađenom na Tribeka festivalu za najbolji scenario. Film prati gospođu Hanu koja nakon muževljeve smrti živi sama u vili. Njena dva sina sa porodicama su prestala da je posećuju, a ona upoznaje zanimljivog čoveka Bronu koji je uvodi u svet zimskog plivanja na otvorenom. Između njih se rađa ljubav...

Hrvatsku, kao zemlju u fokusu ovogodišnjeg Palića predstavlja ovogodišnji festivalski hit „Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine. Iz Rumunije nam dolazi novi film Radu Judea “Srca sa ožiljcima” čije smo filmove imali prilike gledati na Paliću uključujući ostvarenje „Najsrećnija devojka na svetu”, koje je dobitnik „Zlatnog tornja" za najbolji film 2009. godine. „Srca sa ožiljcima” je zanimljiva priča o Emanuelu, koji se u sanatorijumu zaljubljuje u jednu pacijentkinju, ali pokušava, kao i ostali pacijenti da živi život punim plućima dok njihova tela polako posustaju (a umovi se ipak ne predaju).

U okviru selekcije Paralele i sudari 24. Festivala evropskog filma Palić biće takođe prikazan poljski film „Poslednja porodica” o legendarnom slikaru Zdjislavu Bekšinjskom, njegovoj ženi Zofiji i njihovom sinu Tomašu, cenjenom muzičkom kritičaru i prevodiocu. Njihovi životi su daleko od normalnih...

Tu je zatim mađarsko ostvarenje „1945” čiji zanimljiv zaplet nastaje nakon misterioznog susreta dva stranca u crnom na jednoj železničkoj stanici, kao i crnogorsko-srpska koprodukcija „Igla ispod praga", rediteljski debi Ivana Marinovića. Publika će sigurno uživati i u komediji „Istočni biznis” o dva prijatelja iz Moldavije koja imaju par ingenioznih ideja kako da zarade novac, ali i u iščašenom dokumentarcu „Life is Be” o dva Nemca koja žive u napuštenoj fabrici u Istočnoj Gruziji.

O nagradi za najbolji film u programu „Paralele i sudariĆ odlučivaće Žiri kritike koji čine filmski novinari i kritičari: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda. 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.