Advertisement Section

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. iz bogatog filmskog programa Preporučujemo 5  filmova zasnovanih na istinitim pričama koje ne smete propustiti:

MOJA GODINA SA SELINDŽEROM
Režija: Philippe Falardeau
Kanada, Irska, 2020 / 101’
Program: Gala

Džoana sanja da postane književnica. Ali devedesetih godina u Njujorku, taj put je dugačak i težak. Kada se zaposli kao asistentkinja književne agentkinje Margaret, ona je svesna da tu priliku mora maksimalno da iskoristi. Ostaje mirna kada telefoni neprestano zvone i puna samopouzdanja obračunava se sa staromodnom i tvrdoglavom šeficom. A u agenciji, čini se, sve se vrti oko samo jedne osobe – ostarelog, kultnog autora Džeroma Dejvida Selindžera, na čije poruke obožavalaca odgovara upravo Džoana.

MINAMATA
Režija: Andrew Levitas
SAD, Velika Britanija,  115’
Program: Gala

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina “Life” da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo sa svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

VELIKO ISKOPAVANJE
Režija: Simon Stone
Velika Britanija, 2021 / 112’
Program: Gala

Uoči Drugog svetskog rata, britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića. Arheolog kreće u istorijski važno iskopavanje Satona Hua 1938. godine.

VOJVODA
Režija: Roger Michell
Velika Britanija, 2020 / 96’
Program: Gala

Godine 1961, Kempton Banton, šezdesetogodišnji taksista, krade iz Nacionalne galerije u Londonu portret vojvode od Velingtona, koji je naslikao Fransisko Goja. Bila je to prva i jedina krađa u istoriji galerije. Kempton je poslao napomene za otkup dela, navodeći da će vratiti sliku pod uslovom da vlada više ulaže u brigu o starijim osobama jer je dugo vodio kampanju da penzioneri dobiju besplatnu televiziju.

BIĆEMO ZABORAVLJENI
Režija: Fernando Trueba
Kolumbija / Colombia, 2020 / 136’
Program: FEST 49

Zasnovan na kultnom romanu Hektora Abada Fasiolinsea, film prikazuje život Hektora Abada Gomeza, istaknutog lekara i aktiviste za ljudska prava u polarizovanom, nasilnom Medeljinu sedamdesetih. Porodični čovek se brinuo ne samo za sopstvenu decu, već i za decu iz siromašnih staleža, pa je njegov dom bio prožet vitalnošću i kreativnošću, što je rezultat obrazovanja zasnovanog na toleranciji i ljubavi. Ništa nije moglo predvideti da će kancer oduzeti život jednoj od njegovih voljenih ćerki. Vođen tugom i besom, Hektor se posvetio društvenim i političkim uzrocima vremena. Ali, netolerantno društvo Medeljina maltretiralo bi ga dok konačno nije ućutkan. Ovo je intimna priča viđena očima njegovog sina jedinca, Hektora Abada Fasiolinsea, jednog od najistaknutijih pisaca moderne književnosti na španskom jeziku.

 

Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu se nabaviti i onlajn, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

 

Kristofer Hampton
  • Save
Previous post Dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” Kristofer Hampton osvojio Oskara za adaptirani scenario
Ziv covek
  • Save
Next post Novi film reditelja Olega Novkovića premijerno u subotu na FEST-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap