Advertisement Section

Međunarodni festival jednominutnog filma Mister Vorky biće održan po peti put od 1. do 3. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi.

U dva takmičarska programa, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 116 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja. O nagradama festivala odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu: Nina Kreuzinger, autorka eksperimentalnih filmova iz Beča, Vedran Šuvar, producent i predsednik Kino kluba Zagreb i Senka Domanović, filmska rediteljka iz Beograda. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Film i revolucija“, u okviru kojeg će (pored pratećeg teksta Marka Kostića) biti prikazano nekoliko kratkometražnih filmova kao i dugometražni kubansko-sovjetski omnibus film „Ja, Kuba“ iz 1964. godine u režiji Mihaila Kalatozova.

Od pratećeg programa izdvajamo prezentacije članova žirija, panel diskusiju na temu „Angažovani film“ i muzičke nastupe novosadskog solo projekta Dražena Đorđevića – Dichotomy Engine, kao i beogradskog benda Skijaš i Jeti. Takođe, biće upriličena prateća izložba „Vorkapić – fotografije“. Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, uz pomoć norveškog animatora Rune Eriksona, koji je zadužen za animiranu špicu festivala.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, od svog nastanka 2005. godine. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma a su-organizator je Kulturni centar „Brana Crnčević“. Lokalni partneri i medijski sponzori su takođe dali svoju podršku festivalu Mister Vorky.

Kompletan program i satnicu festivala možete videti na: vorkyteam.rs/sr/mister-vorky/

Kombank dvorana
  • Save
Previous post Porodični vikend u Kombank Dvorani
Filmski centar Srbije
  • Save
Next post Uprаvni odbor FCS usvojio predloge Konkursnih komisija u šest kategorija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap