U nedelju, 20. maja, u Hrvatskoj je počelo snimanje filma „Jahači“ (originalni naslov: Jezdeca), debitantskog ostvarenja reditelja Dominika Menceja, prema scenariju Borisa Grgurovića u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U pitanju je road-movie, priča o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom „Goli u sedlu“, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put. Anton u nadi da će zadiviti devojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima na svoje religijske vizije.

Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvezde iz Slovenije: Timon Šturbej, koji se proslavio prošlogodišnjim filmom „Posledice“ (2018, TIFF) i Petja Labovič, kao i naš proslavjeni glumac Nikola Kojo, kome je poverena uloga bajkera Petera, koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure.

Projekat se realizuje u koprodukciji kompanija „Staragara“ (Slovenija), „Antitalent“ (Hrvatska), „Sense Production“ (Srbija) i „Novi Film“ (BiH). Podržan je od strane Slovenskog filmskog centra, studija VIBA Film, Radio-televizije Slovenije, Filmskog centra Srbije i Fondacije za kinematografiju Sarajeva. Razvoj projekta podržan je od strane programa Kreativna Evropa MEDIA i RE-ACT.
Pored pisca scenarija Borisa Grgurovića, među umetničkim saradnicima su i snimatelj zvuka Ivan Antić i masker Tatjana Lipanović.
Projekat je razvijan kroz prvo izdanje internacionalnog programa Gete Instituta – „First Films First“, koji vode Stefan Arsenijević i Vanja Kovačević, a mentor na razvoju scenarija bio je Srđan Koljević.