Advertisement Section

Trinaesta turneja filmskog festvala Slobodna zona biće organizovana od sredine aprila do kraja juna u preko 50 gradova i mesta u Srbiji. Tokom dva i po meseca publika iz svih krajeva zemlje imaće priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja estival Slobodna zona koji je u novembru održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

Predvodnik ovogodišnjeg izbora, koji će tokom aprila, maja i juna obići Srbiju, je film Leto koji je svečano otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je igrano ostvarenje o ruskom novom talasu koje oslikava ljubav, bunt i rokenrol u Lenjingradu osamdesetih.

Na repertoaru će se naći i švedski dokumentarac „Bergman: godina života”, o godni kada je Ingmar Bergman, jedan od najvećih i najgenijalnih reditelja svih vremena bio u zamahu svoje karijere i snimio dva remek dela, režirao četiri pozorisna komada i vodio buran ljubavni život.

Još jedan svetski hit koji Turneja donosi, a koji fimska kritika naziva “novom Kazablankom” jeste film „Tranzit”, najpoznatiijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koja preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronađe njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda igrani film „Kapetan“, o mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima Drugog svetskog rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac.

Neizostavan deo programa Turneje svakako je film „Srbenka“ koji je u Kanu proglašen dokumentarcem godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Reditelj Nebojša Slijepčević kroz svoje filmsko ostvarenje prati predstavu „Aleksandra Zec“, kontroverznog hrvatskog reditelja Olivera Frljića, koja se osvrće na događaj kada je u centru Zagreba 1991. godine ubijena devojčica srpske nacionalnosti.

Igrani film „Tri lica“ Džafara Panahija govori o mlado Iranki kojoj roditelji ne dozvojavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle jeste film „Najbolji ortaci“, o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečaku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se ekskluzivan filmski sadržaj učini dostupnim publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Turneja se organizuje u saradnji sa lokalnim organizatorima, u bioskopima, domovima kulture, kulturnim centrima, školama i galerijama.

Mesta i gradovi koje će Turneja posetiti su: Negotin, Vrnjačka Banja, Pančevo, Zrenjanin, Čačak, Prijepolje, Lazarevac, Jagodina, Vranje, Leskovac, Bečej, Kanjiža, Petrovac na Mlavi, Aranđelovac, Subotica, Sremska Mitrovica, Ruma, Kraljevo, Šabac, Smederevo, Krupanj, Zaječar, Obrenovac, Ivanjica, Vršac, Loznica Bajina Bašta, Inđija, Užice, Mokrin, Kruševac, Bačka Palanka, Novi Bečej, Ruski Krstur, Mionica, Dimitrovgrad, Sjenica, Novi Pazar, Žabalj, Gornji Milanovac, Požega, Sombor, Irig, Paraćin, Prokuplje, Valjevo, Odžaci, Požarevac, Mladenovac, Bor, Kragujevac itd.

Program Turneje i raspored projekcija po gradovima dosupan je na sajtu freezonebelgrade.org

Šavovi
  • Save
Previous post Nova nagrada za „Šavove“ Miroslava Terzića na festivalu u Lećeu
Ivan Velisavljević, Zoran Janković i Đorđe Bajić
  • Save
Next post Prva promocija knjige „The Best Serbian Films of the 21st Century“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap