Počinje 19. Festival nitratnog filma

Izvor: Filmske radosti | Tanjug
06/06/2017 - 09:00

Festival nitratnog filma, 19. po redu, počinje danas u Jugoslovenskoj kinoteci, a do 16. juna biće prikazano 46 ostvarenja iz 30 arhiva sa tri kontinenta - iz Evrope, Azije i Amerike.

Na svečanom otvaranju, na Dan Kinoteke, glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću biće uručen „Zlatni pečat” te insitucije, nakon čega će biti prikazan program „Beograd između dva svetska rata”, sa tri dokumentarna ostvarenja digitalno restaurisana u Jugoslovenskoj kinoteci: „Beograd” (1919), „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije” (1932) i „Beograd” (1932).

Inicijator i selektor festivala, upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović odabrao je reprezentativan program sa delima velikih autora, ali i srpskoj publici nepoznate materijale o Srbiji i Jugoslaviji iz arhiva Češke, Holandije i Švedske.

„Kao i ranijih godina vodilja Festivala je prikazivanje kvalitetnih filmova, među kojima su digitalnom restauracijom osveženi neki klasici svetske kinematografije, ali i mnoštvo retkih i zaboravljenih, pa ponovo otkrivenih bisera, koji će ovaj put imati beogradsku i srpsku premijeru”, kaže Erdeljanović.

Moto festivala „Pod sjajem zapaljivih zvezda” izvučen je kao ideja iz filma „Algol” Hansa Verkmajstera, a na programu ćde biti i dela značajnih reditelja kao što su Maks Ofils, Fridrih Ermler, Žilijen Divivije, Raul Volš, Alberto Latuada, Lučijan Pintilije, Marsel Panjol, Vilhelm Diterle, Gustav Molander, Tomu Ucida, Žan Renoar, Branko Bauer i drugi.

Festival će ugostiti više od 30 direktora kinoteka, upravnika arhiva i filmskih kolekcija, istoričara filma i filmskih arhivista, reditelja i filmskih kritičara iz petnaestak zemalja.

Od 11. do 13. juna biće održana međunarodna konferencija „Balkanski film na raskršću: Od nitratnog do digitalno”.

Polazeći od nitratnih početaka balkanskih pionira do savremenih digitalnih trendova, mapirajući regionalne veze, uticaje i obrasce, sličnosti i razlike razvoja filma i kinematografije na Balkanu, posle prve konferencije održane pre dve godine u Atini, svoja istraživanja u Beogradu će predstaviti 50 učesnika iz 14 zemalja.

Karte za filmove u sali u Uzun Mirkovoj 1 su 200 dinara, a za projekcije Muzeju Kinoteke u Kosovskoj 11 su 150 dinara.

Studenti filmskih škola mogu na obe lokacije da uđu besplatno uz indeks.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.