Advertisement Section

U nedelju, 11. jula, u Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru počeo je ciklus edukativnih radionica  „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“. U pitanju je edukativni program (skup radionica), namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina i posvećen je edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja.  Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa distributerskim kućama Centar Film i Five Stars Film Distribution.

Cilj radionice je povratak kulture odlaska u bioskope i kulture gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i potkrepljivanje znanja polaznika teorijskim osnovama iz navedenih oblasti.

Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno dolaze do zaključaka. Kroz upoznavanjem sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, polaznicima se omogućava da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, a to treba da im pomogne da shvate unutrašnju strukturu filma. Teme za diskusije su: Emocija, Likovi, Radnja/zaplet, Prostor, Muzika, Tehnička pitanja, Kako gledamo film i kako bi trebalo gledati film danas, Kako razgovarati o pogledanom filmu.

Predavači su Đorđe Bajić i Zoran Janković, filmski i književni kritičari. Zajedno su radili na knjigama „Novi kadrovi:  skrajnute vrednosti srpskog filma“, „Kritički vodič kroz srpski film 2007-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“. Urednici su portala Filmskog centra Srbije, a sarađivali su sa brojnim časopisima i medijima u Srbiji i regionu (Popboks, City Magazine, Vreme, NIN, Hi-Files, Pressing, Espreso Kultura, Optimist, Pazi, snima se…). Bili su autori filmskog podkasta „Prvi red“. Janković je dopisnik Film New Europe iz Srbije i stalni saradnik emisije „Velika iluzija“ na RTS-u, a Bajić je i autor četiri objavljena romana.

Projekat u konkretnu realizaciju kreće u Somboru, nastaviće se u Subotici (tokom Festivala evropskog fima na Paliću), a zatim i u Vrnjačkoj Banji, Kanjiži, Vrbasu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Loznici, Doljevcu, Trsteniku, Požarevcu, Leskovcu, Aleksincu, Novom Pazaru, dok je finale planirano za kraj ove kalendarske godine u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Maja Milos
  • Save
Previous post Projekat novog filma rediteljke Maje Miloš podržao i fond Euroimages
sijan
  • Save
Next post Predstavljanje Filmskog centra Srbije na Festivalu evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap