Advertisement Section

Tom prilikom projektu ove većinske srpske koprodukcije odobrena je podrška od oko 147 hiljada evra, i to u tematskom odeljku konkursa, ovog puta usredsređenom na komedije.

„Budi Bog s nama” produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke. Reč  je filmu o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine. Osim od pomenutih nacionalnih centara, projekat ovog filma je  dobio podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa.

Boško Tokin (1894-1953), bio je nepravedno skrajnuti pisac i prvi srpski filmski kritičar. Produkcijska kuća Gargantua Films opisuje projekat sledećim rečima: „Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima – „Budi Bog s nama”. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd regtajma, džeza i čarlstona; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije; Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu. Film „Budi Bog s nama” nestao je misteriozno posle snimanja, a kroz Tokinovu priču saznaćemo istinu o njegovoj sudbini. Koliko je snimanje tog filma bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih  ličnosti naše istorije.“

  • Save
Previous post Evropska premijera filma „Džudi“
Vojna Akademija 5
  • Save
Next post Održana beogradska premijera filma „Vojna akademija 5“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap