Poljski film „Pričest“ najbolji na Slobodnoj zoni

Izvor: Filmske radosti
07/11/2017 - 20:15

Dodelom nagrada za najbolje filmove i domaćom premijerom dokumentarnog filma Raoula Pecka „Ja nisam tvoj crnja“, sinoć je svečano zatvoren ovogodišnji filmski festival Slobodna Zona.

Na repertoaru 13. Slobodne Zone, selekcijom Branke Pavlović, Jelene Maksimović i Ivana Bakrača našlo se 48 dugometražnih i kratkometražnih angažovanih filmskih ostvarenja iz protekle godine, a u takmičarskom programu 41 film je bio u trci za nagradu u četiri kategorije - Međunarodnoj, Regionalnoj, „Human Rights“ i srednjoškolskoj selekciji „14+“.

Tokom šest festivalskih dana, u tri grada i šest bioskopskih sala, festival je posetilo preko 20.000 gledalaca, a Beograd je ugostio 25 filmskih profesionalaca, autora filmova i javnih ličnosti koji, svako u svojoj sferi delovanja, oslikavaju promišljeni socijalni angažman koji Slobodna zona gaji punih trinaest godina.

Za svaki od takmičarskih programa, formiran je zaseban žiri, sastavljen od eminentnih filmskih profesionalaca.

Odlukom žirija Međunarodne konkurencije scenaristkinje Simone Nobile, producentkinje Jelene Angelovske i novinara i filmskog kritičara Vladana Petkovića, nagrada za Najbolji angažovani film u Međunarodnoj selekciji dodeljena je polskom dokumentarcu „Pričest“ Ane Zamecke. Žiri je naglasio da je ovo film koji privlači gledaoca u prvoj sceni. „To je film koji ima sve: zastrašujućeg protagonistu, delikatnu ravnotežu između opservacije i emocionalnog odnosa prema njegovoj radnji, univerzalne teme kao što su odrastanje, stanje porodice i društva i izuzetno prijatnog ko-protagonistu koji pripada ranjivoj društvenoj grupi. Film koji snažno angažuje i srce i um“.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji pripalo je španskom filmu „Ada za gradonačelnicu“ u režiji Pau Fausa, za koji je žiri izjavio: „Inspirišući film sa temom koja se danas univerzalno ponaša u Evropi, kada smo skoro prestali da verujemo da istinski interes za zajedničko dobro, jednakost i pravdu može prevladati nad moći korumpiranog političkog i finansijskog sistema. Fokusirajući se na čudesnu, harizmatičnu i prirodnu protagonistkinju, ovaj film nam daje nadu da su čuda ipak moguća".

Regionalna selekcija, uvrstila je ukupno 16 strukturalno i tematski različitih ostvarenja koje spaja momenat nežnosti u autorskom pristupu izražen kroz borbu za ravnopravnost i slobodu. Žiri ove selekcije činili su docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti i montažerka Aleksandra Milovanović, slovenački reditelj Matjaš Ivanišin i reditelj Marko Grba Singh. Nagradu za Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji dodelili su filmu Buffet Željezara u režiji Gorana Devića, film koji prikazuje posledice dugogodišnje tranzicije društva i suptilnim dokumentarističkim pristupom predstavlja mikrosvet koji nestaje.

Žiri je odlučio da dodatno specijalno priznanje u regionalnoj selekciji dodeli grčkom filmu „Osmi kontinent“, u režiji Jorgosa Zoisa, za koji kaže da „migracionu temu prevodi u metafizičko čitanje krize našeg regiona“.

Nagrada za najbolji „Human rights“ u regionalnoj selekciji dodeljena je hrvatskom dokumentarnom ostvarenju „Blink“, Jakova Labrovića, koji prikazuje bolest u porodici i odnos dva brata u neposrednom i ogoljenom filmskom pristupu.

Srednjoškolski žiri, poklapanjem svog subjektivnog doživljaja filma sa kolektivnim senzibilitetom i impulsom Zonine publike svih generacija, Nagradu „14+“ dodelio je filmu Ane Zamjecke, „Pričest“. Žiri sastavljen od sedam mladih zaljubljenika u film, istakao je da pobednički film „otkriva pravu lepotu odbačenih, snagu slabih, potrebu za promenom – čak i kada je ona nemoguća“. Srednjoškolski žiri ovogodišnje Zone, činili su Mihailo Živanović, Ana Deljanin, Nemanja Kozlina, Branislav Beković, Đorđe Bakoč, Sergej Sokolov i Ana Stojmenović.

Nakon svečanog zatvaranja, publika je premijerno pogledala film Raula Peka „Ja nisam tvoj crnja“, koji je za publiku Slobodne Zone izabrao gost selektor Teofil Pančić.

I ove godine najveći hitovi festivala za koje se tražila karta više biće tradicionalno prikazani u okviru programa „Slobodna Zona na BIS“ u Dvorani kulturnog centra, a po prvi put i u Domu omladine Beograda.

Trinaesti Filmski festival Slobodna Zona podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Kanadska ambasada i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.