Advertisement Section

Na 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula, Filmski centar Srbije predstaviće se brojnim programima i aktivnostima, među kojima su Dani knjige FCS-a i izložba filmskih plakata. Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, tim povodom govorio je i o saradnji FCS-a sa Festivalom evropskog filma Palić i novoosnovanoj Asocijaciji filmskih festivala Srbije (AFIFS).

Gordan Matić je o AFIFS-u rekao: “To je asocijacija kojoj pripada i Palić. Tu su još i Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti u Nišu, LIFFE u Leskovcu, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma u Kragujevcu i novosadski festival Slika u pokretu. Sedam gradova, sedme umetnosti, sedam nagrada. Ove godine će prvi put biti dodeljena i nagrada kritike za najbolji domaći film u prethodnih godinu dana.

Gordan Matić je naročito apostrofirao novo izdanje Filmskog centra Srbije “Robert Meki: Priča – Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija”, koje je pre samo nekoliko dana izašlo iz štamparije: “Na ovu knjigu sam izuzetno ponosan, kako ja, tako i svi u Filmskom centru Srbije, jer smo prvi preveli Mekija kod nas. Ova knjiga je jedna od scenarističkih biblija u svetu, jedno od najčitanijih i najtraženijih štiva, koje je obavezno i na našem Fakultetu dramskih umetnosti. Ali ova knjiga nije namenjena samo studentima. Ona predstavlja vrstu putokaza za prepoznavanje potreba gledalaca, ali i za prepoznavanje problema koji imaju filmske priče i scenariji u nastajanju”.

U utorak 20. jula u 12 časova na Velikoj terasi na Paliću biće promovisana i knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je i izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za potrebe izložbe odabrano je 50 filmskih plakata filmova koji su nastali 40-tih, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. Izložba će za publiku biti dostupa do 1. avgusta.

O ovoj izložbi je Gordan Matić rekao: “To su plakati koji nam govore o nekadašnjem načinu komuniciranja nekada sa publikom, kako se tada tretirao gledalac, i kako su se odnosili prema žanrovima producent i dizajneri . Sa ove vremenske distance mi često mislimo da je to bilo rigidno vreme i da su postojale neke zagrade, ali videćemo da su to dizajnerski jako interesantne i šarolike ideje”.

mala skola filmskog bontona
  • Save
Previous post Počinje ciklus edukativnih radionica „Kako se gleda film – Mala škola filmskog bontona“
european film challenge
  • Save
Next post Počeo još jedan krug Evropskog filmskog izazova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap