Preminuo Vilijam Kristofer, otac Malkejhi iz serije „M*A*S*H“

Izvor: Filmske radosti | Blic
01/01/2017 - 20:15

Vilijam Kristofer, glumac najpoznatiji po ulozi oca Malkejhija u hit seriji „M*A*S*H“ preminuo je juče od raka u 85. godini u svom domu u Kaliforniji. Kristofer je otkrio pre godinu dana da ima rak. Iza sebe je ostavio suprugu i dvojicu sinova.

Rođen je 20. oktobra 1932. u državi Ilinois a Fakultet dramske umetnosti završio u Konektikatu.

Nakon solidne karijere u njujorškim pozorištima, na Brodveju i of-Brodveju, ostavio je pozornicu i zpočeo karijeru na malim ekranima. Gostovao je u nizu popularnih serija („Death Valley Days“, „The Men from Shiloh“, „That Girl“, „Hogan's Heroes“, „The Love Boat“) a prekretnica je bila 1972. kada je angažovan da tumači lik oca Malkejhija u seriji „M*A*S*H“.

Serija sa Alanom Aldom, Majkom Farelom i Loretom Svit u glavnim ulogama emitovana je od 1972. do 1983. i smatra se jednom od najboljih američkih serija u istoriji.

Medicinska drama-crna komedija pratila je tim doktora i pomoćnog osoblja u 4077. Pokretnoj vojnoj hirurškoj bolnici (engleski: Mobile Army Surgical Hospital, MASH) u Koreji, za vreme rata.

Nakon završetka originalne serije Kristofer je ponovio ulogu oca Malkejhija u još dve sezone spin-ofa „AfterMASH“.

Gostovao je i u popularnim serijama iz devedesetih, „Mad About You“ i „Ubistvo, napisala je“.

Loreta Svit, Vilijamova koleginica iz serije „M*A*S*H“, napisala je povodom njegove smrti:

„Naš dragi Bil i njegova dobrota su odličan argument za tvrdnju da raj postoji. Nikada se nije žalio niti sam ga videla iznerviranog. Svi su ga obožavali. Imao je sjajan smisao za humor i bio je veliki humaniatarc. Bio je najpoznatiji TV pop u seriji sa najboljim kastingom u istoriji. Verovatno je zbog njega više ljudi odlazilo u crkvu. Ako je Bog gore, sigurna sam da će dočekati Bila raširenih ruku“.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.