Advertisement Section

Asocijacija filmskih reditelja Srbije osudila je juče medijski linč reditelja Srdana Golubovića po tabloidima, zasnovan, kako je istaknuto, na lažima, a nakon što je ukazao na to da je došlo do propusta u radu komisije pri izboru srpskog predstavnika za nagradu „Oskar“. I profesori i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti osudili su napade tabloida na Golubovića.

„Srdan Golubović je odmah zatim javno, u dnevnom listu koji se prodaje na svakoj trafici u ovoj zemlji okarakterisan kao ‘izrod srpski’, kao neko kome ‘ništa nije sveto pa ni žrtve logora’, jednom rečju kao neprijatelj“, ukazano je u saopštenju.

Iz Asocijacije filmskih reditelja se pitaju, čiji je Golubović neprijatelj.

„Čiji neprijatelj? Neprijatelj Srbije? Neprijatelj ovog društva? Neprijatelj žrtava Jasenovca? Čiji je Srdan neprijatelj? Kako je moguće da ugledni reditelj, jedan od najznačajnijih koje ova zemlja ima, profesor, čovek koji je postigao velike uspehe sa svojim filmovima i koji ovu zemlju već godinama predstavlja na najznačajnijim svetskim filmskim festivalima, preko noći postane njen neprijatelj“, navedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije filmskih reditelja, čiji je i Golubović član, pitaju i da li se izdajica naroda i neprijatelj sopstvene zemlje postaje ukoliko se kritikuje rad državnih institucija i ukazuje na propuste. „Asocijacija filmskih reditelja Srbije stoga najoštrije osudjuje sramotni medijski linč Srdana Golubovića po tabloidima, zasnovan na lažima, kao i medijski linč naše istaknute glumice Seke Sabljić i kolege Dragana Bjelogrlića koji je stao u njenu odbranu“, navedeno je u saopštenju.

Naglašeno je da društvo u celini mora da dopusti pojedincu da ima sopstveni stav i da ima pravo da taj stav iznese, ne osećajući bilo kakve posledice, jer je to osnovni princip slobode govora i nečeg što se može nazvati demokratskim društvom.

Filmski centar Srbije objavio je da je delo Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ odabrano da predstavlja Srbiju na 93. izboru za nagradu „Oskar“, u kategoriјi za naјbolji medjunarodni film, nakon čega je više strukovnih udruženja, kao i deo stručne javnosti i pojedinaca objavilo da su proceduru izbora obeležili brojni propusti i nepravilnosti, te da je izbor kandidata izgubio legitimitet.

I profesori i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti osudili su napade tabloida na Golubovića.

„Kao nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti, ali i kao građani Srbije koji veruju u snagu i važnost slobode izražavanja, želimo da pružimo podršku našem kolegi, Srdanu Goluboviću, redovnom profesoru Katedre za filmsku i televizijsku režiju i istaknutom srpskom reditelju, koji je predmet brutalnih napada tabloida“, ističe se u saopštenju koje je potpisalo više od 40 istaknutih ljudi iz našeg javnog i akademskog života.

Ocenjuje se da se napadi na Srdana Golubovića odvijaju u prepoznatljivom maniru tabloidne komunikacije zasnovane na neimenovanim izvorima, netačnim podacima, manipulisanju kontekstom i izostavljanju činjenica.

„Podsećamo da su proteklih meseci i druge naše kolege – Goran Marković, Nebojša Romčević, Janko Baljak – takođe bili izloženi grubom vređanju ne samo tabloidne štampe, već i sa pozicija javnih državnih službenika. Ako se tome dodaju i poslednji napadi na dramske umetnike, Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, jasno je da su ugroženi istaknuti pojedinci koji se usude da kritički i uz jasne primedbe analiziraju loše pojave u društvu“, navode profesori FDU.

Skrenuta je i pažnja da ovakav govor mržnje, koji targetira pojedinca, svoj opasni potencijal zasniva na podsticanju sukoba i konflikata, ali i duboko ukorenjenim stereotipima i predrasudama našeg društva.

„Svojim agresivnim tonom tabloidni napadi, kojima je Srdan Golubović izložen, praktično legitimizuju fizičke nasrtaje na odabrane mete. Oslanjajući se na jezik sukoba i dehumanizujući pojedinca, tabloidna štampa ovakvim tekstovima normalizuje agresivan i ugrožavajuć odnos koji se sa stranica novina preliva u stvaran život, ugrožavajući bezbednost svakog pojedinca koji javno iskazuje svoj stav i mišljenje“, ocenjuju profesori.

„Ono čega smo svesni kao građani srpskog društva danas, to je kontinuirani porast govora mržnje u javnom prostoru. Zapaljiv, pežorativni jezik tabloida, agresivni izrazi, otvoreni napadi i uvredljivi tonovi ovog puta su za svoju metu odabrali Srdana Golubovića, ali već sutra to može biti bilo koji drugi pojedinac koji svojim idejama ili delovanjem ugrozi uske interese grupa koje u našem društvu poseduju političku i ekonomsku moć“, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se i da obračunavajući se, bez argumenata i emocionalno, sa neistomišljenicima, označavajući ih kao „druge” i “protivnike”, ovakvi napadi produbljuju postojeće podele i konflikte, urušavaju same osnove demokratije i slobode mišljenja, govora i delovanja, podstiču dalju antagonizaciju i otvaraju put nasilja u društvu.

„To nije društvo u koje verujemo, nisu vrednosti kojima podučavamo naše studente i studentkinje i naša je obaveza da o tome javno govorimo. Zato iskazujemo svoju solidarnost sa Srdanom Golubovićem, pokazujući i na taj način da od borbe za slobodno, pristojno, civilizovano i otvoreno društvo ne odustajemo“.

Saopštenje su potpisali: Jelisaveta Tatić Čuturilo, Janko Baljak, Ana Martinoli, Goran Marković, Miloš Pavlović, Predrag Velinović, Dragan Veselinović, Oleg Novković, Darko Bajić, Ivan Stefanović, Srđan Koljević, Đorđe Milosavljević, Vladan Pavić, Narcisa Darijević Marković, Andrijana Stojković, Stefan Arsenijević, Maja Miloš Samolov, Nikola Ležajić, Stefan Ivančić, Dušan Petrović, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Snežana Trišić, Nebojša Romčević, Ivan Medenica, Nevena Daković, Aleksandar S. Janković, Vlatko Ilić, Irena Ristić, Aleksandra Milovanović, Ksenija Radulović, Ognjen Obradović, Mirjana Nikolić, Milena Dragićević Šešić, Dragana Čolić Biljanovski, Maja Ristić, Nina Mihaljinac, Milica Spasojević, Jovana Karaulić i Tatjana Nikolić.

Muzika za slomljena srca
  • Save
Previous post Ne propustite sjajne filmove na 12. Merlinka festivalu
Merlinka 2020
  • Save
Next post „Leto ’85“ Fransoa Ozona najbolji film na Merlinka festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap