Puk'o nam je film - inicijativa u Hrvatskoj protiv političkih uticaja u filmskoj industriji

Izvor: Filmske radosti
22/02/2017 - 21:15

Hrvatske filmadžije okupljene u inicijativa „Puk'o nam je film” tražile su da ih primi premijer Hrvatske Andrej Plenković kako bi se film u toj zemlji zaštitio od „političkih i parapolitičkih uticaja”.

Zahtev da predstavnike inicijative „Puk'o nam je film” primi premijer potpisalo je više od 600 režisera, glumaca, producenata, književnika i novinara. Režiser Antonio Nuić je na skupu u dvorani zagrebačkog bioskopa „Evropa” rekao da je situacija „alarmantna”.

Nuić je rekao da se o hrvatskoj kinematografiji danas ne raspravlja na minimumu kompetencija, nego se uvodi novi hrvatski princip vladanja društvom, odnosno „hrvatski diletantizam u kojem neznalice” svojim „briljantnim rešenjima uređuju delatnosti o kojima nemaju pojma”.

Izlaganje predstavnika Inicijative „Puk'o nam je film” prekidalo je nekoliko njihovih neistomišljenika okupljenih oko Zorice Gregurić iz Koordinacije branitelja koja je uzvikivala „Vukovar”, „Gde su pare” i „Lopovi”.

Među 600 potpisnika Inicijative „Puk'o nam je film” su predstavnici svih generacija od režisera Vatroslava Mimice do mlađih filmskih radnika.

Inicijativa je formirana pošto je filmski režiser Hrvoje Hribar nedavno odstupio s mesta čelnika Hrvatskog audiovizualnog centra i to nakon što se više od godinu dana suočavao s oštrim napadima dela veteranskih udruženja i konzervativnih udruženja, kao i bivšeg ministra kulture, kontroverznog Zlatka Hasanbegovića.

Oni su Hribara, između ostalog, optuživali za korupciju, ali i za „difamaciju Hrvatskih institucija”.

Formalni razlog za Hribarov odlazak bio negativni nalaz Državne revizije za poslovanje HAVC-a, zamerajući mu, među ostalim, što za raspodelu novca nije pitao resornog ministra.

U delu stručne javnosti se, međutim, smatra da je napad na Hribara i HAVC ustvari pokušaj politike i dela konzervativnih udruženja da politizuju hrvatski film koji je poslednjih godina postigao brojne međunarodne uspehe i nagrade na renomiranim festivalima.

Uporedo s ovom Inicijativom, formirana je i još jedna, ali ne tako brojna - Inicijativa hrvatskih filmskih autora i radnika za očuvanje HAVC-a koja smatra da je Hribar zloupotrebio položaj i da su se sredstva delila po podobnosti.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.