Advertisement Section

Tokom proteklih mesec dana, stručni tim Slobodne zone Junior je posetio jedanaest škola u deset gradova i prešao 3298 kilometara. Radionice medijske pismenosti su praćene projekcijama kratkih filmova, a učenice i učenici odabranih škola su ovom prilikom ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u formi video rada.

Projektom je predviđeno da najbolji radovi, inspirisani posetom školskog bioskopa budu prikazani na posebno organizovanoj izložbi, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u Beogradu, uz prisustvo mladih autora i autorki.

Tokom jednodnevnih susreta srednjoškolci i srednjoškolke učili su kako da kritički analiziraju medijske sadržaje, razgovarali su o problemima i životu u svojim lokalnim zajednicama, te motivisani da u formi videa naprave sopstvene medijske radove koji će skrenuti pažnju na značajne teme i važna pitanja u njihovoj sredini.

Profesorka filozofije i etike Marina Popović iz srednje škole „Sveti Sava“ Iz Loznice ocenjuje da je radionica medijske pismenosti ostavila jak utisak na njene đake.

„Radionica Slobodne zone junior je veoma prigodna i motivišuća za učenike – probudila ih je i podstakla da promisle probleme sa kojima se susreću, ali i da pronađu načine da na te probleme drugima ukažu, a samim tim i unaprede rešavanje istih. Po završetku radionice učenici su bili ne samo zadovoljini već i inspirisani da sami naprave promenu u lokalnoj sredini u domenu onoga što im je važno i što ih se tiče. Trenutno sa puno pažnje rade na realizaciji svojih ideja za snimanje video radova“, rekla je profesorka Popović.

Radionice su ove godine okupile preko 400 učenica i učenika različitih obrazovnih profila iz Malog Zvornika, Novog Pazara, Leskovca, Kovačice, Loznice, Srpske Crnje, Bečeja, Mionice, Brusa i Lajkovca.

Projekat „Putujući školski bioskop“ Slobodna zona Junior sa radionicama medijske pisemenosti realizuje se već treću godinu za redom i do sada je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uspeo da  uključi ukupno 32 ekonomski najsiromašnija i srednje siromašna mesta u Srbiji.  Misija projekta je da kod mladih razvije interesovanje za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i kreativnost i motiviše ih da kritički sagledavaju medijske sadržaje.

FAF 2019
  • Save
Previous post Mladi domaći autori na Festivalu Autorskog Filma
FESTIVAL SLIKA U POKRETU
  • Save
Next post Nagrade na Festivalu snimateljskog rada „Slika u pokretu“ pripale Dušanu Joksimoviću i Luki Milićeviću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap