Advertisement Section

Na dvanaestom izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava u Leskovcu od 18. do 22. septembra, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, biće prikazano i devet regionalnih filmskih ostvarenja.

Osam filmova će se naći u takmičarskom programu, a premijerno u Srbiji će biti prikazana ostvarenja „Sin“ rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački „Glumim, jesam“ Miroslava Mandića. Crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik“ Radoslava Stanišića biće prikazan van takmičarske selekcije.

Film „Sin“ rediteljke Ines Tanović otvorio je 25. Sarajevo Film Festival, a biće i ovogodišnji bosanski kandidat za Oskara. U Leskovcu će ovo ostvarenje imati međunarodnu premijeru u subotu, 21. septembra u 19 časova, u Narodnom pozorištu.  Reč je o rediteljkinom drugom dugometražnom igranom filmu u karijeri, koji govori o unutrašnjim problemima usvojenog osamnaestogodišnjaka, ali i o Sarajevu i životnim problemima uopšte. Sin je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, i drugi.

Ostvarenje „Glumim, jesam“ Miroslava Mandića je koprodukcijski projekat Slovenije, BiH i Hrvatske, i govori o životu i radu profesionalnih glumaca. Pripremajući se za ulogu lopova, mlada glumica počinje da krade u stvarnom životu; pozorišni glumac se tokom istraživanja za ulogu druži sa beskućnicima, dok glumac i glumica koji igraju strastveni par u TV sapunici, prenose emotivnu dramu i u stvarni život. Jednu od glavnih uloga tumači hrvatski glumac Goran Bogdan. „Glumim, jesam” će na repertoaru biti u četvrtak, 19. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu.

„Ti imaš noć“ Ivana Salatića iz Crne Gore, biće na repertoaru u sredu, 18. septembra u 21.30, u dvorani Bioskopa LKC. Film započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela.

„Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ biće prikazan u četvrtak, 19. septembra u 19:30 časova, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Ova hrvatsko-srpska koprodukcija je horor-komedija, i prikazuje Hrvatsku u kojoj je mala grupa bogatih još bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na globalnom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju od toga da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus… Reditelj filma je Predrag Ličina, dok su u glavnim ulogama Krešimir Mikić, Tihana Lazović i Hristina Popović.

Film „Sam samcat“ hrvatskog reditelja Boba Jelčića regionalna je koprodukcija u kojoj su učestvovale i Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Holandija. Ovaj film će biti na repertoaru u četvrtak, 19. septembra u 21:30 časova, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Radnja prati Marka, razvedenog oca, koji gotovo nikada nije sam. Okružen je porodicom, prijateljima, društvom iz kraja, ali najmanje kontakta ima s osobom koju najviše voli – sa svojom kćerkom, što ga dovodi u stanje očajanja. U jednoj od vodećih uloga je i naš proslavljeni glumac Miki Manojlović.

Severnomakedonski film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ donosi satiru utemeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarelim tradicijama. Lokalni sveštenik u reku baca drveni krst za kojim skače stotine muškaraca. Ovog puta za krstom spontano zaroni i neugledna Petrunija, koja uspeva da ga ugrabi pre drugih. Muškarci su besni i nastaje haos, ali Petrunija ne popušta. Rediteljka filma je Teona Strugar Mitevska, a njeno ostvarenje će biti prikazano u petak, 20. septembra u 19:30 časova, u dvorani Bioskopa LKC.

„Osmi povjerenik” hrvatskog reditelja Ivana Salaja prati Sinišu Mesjaka, arogantnog i ambicioznog političara u usponu,koji se nađe u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga imenuje za poverenika vlade RH na najudaljenijem naseljenom ostrvu Trećiću, sa zadatkom organizovanja lokalnih izbora, što prethodnih sedam poverenika nije uspelo. Ovaj film će publika LIFFE-a moći da pogleda u petak, 20. septembra u 21 čas, u Narodnom pozorištu.

Slovenački film „Posledice“ režirao je Darko Škante, a njegova projekcija zakazana je za subotu, 21. septembar u 19.30, u dvorani Bioskopa LKC. Nakon što je upućen u popravni dom, osamnaestogodišnji Andrej mora da se izbori za svoje mesto u grupi osuđenika dok postaje blizak sa Željkom, svojim neformalnim liderom, boreći se da zadrži svoju potiskivanu tajnu samo za sebe, stoji u sinopsisu ovog ostvarenja.

Van takmičarskog programa biće prikazan crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik“ Radoslava Stanišića, u subotu 21. septembra u 21:30 časova, u Bioskopu LKC. Ovo je dokumentarno-igrani film o čuvenom profesoru FDU i reditelju Radomiru Baji Šaranoviću, koji je utemeljio putokaz i kreativni pravac mnogim generacijama filmskih reditelja.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Le Man '66: Slavna 24 sata
  • Save
Previous post Održana premijera filma „Le Man ’66: Slavna 24 sata|
Kralj Petar Prvi
  • Save
Next post „Kralj Petar Prvi“ srpski film u trci za nagradu „Oskar“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap