Repertoar Dvorane KCB-a

Izvor: Filmske radosti
13/04/2017 - 15:00

U periodu od 13. do 19. aprila 2017. godine na repertoar Dvorane Kulturnog centra Beograda naći će se filmovi „Zemlja bogova“ Gorana Paskaljevića, „Mesečina“ Berija Dženkinsa i „Paterson“ našeg omiljenog Džima Džarmuša.

17:00 ZEMLJA BOGOVA (Srbija, Indija) 2016, 92`

Nakon dugog izgnanstva, Rahul se vraća u svoje selo na Himalajima. To izaziva pometnju među seljanima, koji mu nikad nisu oprostili grehe iz prošlosti. Rahul mora da se suoči sa izolovanim svetom punim predrasuda i nepravde zasnovane na kastinskoj pripadnosti, u kome žene ne mogu same da odlučuju o svojoj sudbini.

Novi film Gorana Paskaljevića sniman je u Indiji, na Himalajima, kao prva srpsko-indijska koprodukcija. Glavnu ulogu tumači iskusni i cenjeni indijski glumac Viktor Banerdži čuven po glavnoj ulozi u klasiku Dejvida Lina „Put u Indiju“. Banerdži je bio i saradnik na scenariju.

režija: Goran Paskaljević; scenario: Goran Paskaljević, Viktor Banerdži;
uloge: Viktor Banerdži, Gitanjali Tapa, Utara Baokar, Raj Zutši

festivali: Toronto – selekcija MASTERS

19:00 MESEČINA (SAD) 2016, 111`

„Mesečina“ je film o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja nam život mladog Afro-amerikanca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu odrastajući u opasnom kvartu u Majamiju. Istovremeno portret savremenog života Afro-amerikanaca i intimna studija karaktera, porodice, prijateljstva, ljubavi i otkrivanja seksualnosti, film „Mesečina“ je izuzetno filmsko delo koje odzvanja dubokom sapsećajnošću i univerzalnom istinom. Proglašavan za film godine od strane kritike, „Mesečina“ je trijumovala i na dodeli Oskara, osvojivši tri nagrade u najvažnijim kategorijama.

režija: Beri Dženkins; scenario: Beri Dženkins; uloge: Maheršala Ali, Šarif Irp, Duan Sanderson
festivali i nagrade: Oskar za najbolji film, najbolju sporednu mušku ulogu i adaptirani scenario, Zlatni globus za najbolju dramu             

21:00 PATERSON (SAD, Francuska, Nemačka) 2016, 118` 

Novi film jednog od najposebnijih reditelja današnjice, kultnog Džima Džarmuša, bavi se poezijom svakodnevnog života, nalazeći sreću u sasvim jednostavnim stvarima. Paterson je vredan vozač autobusa i ima svoju dnevnu rutinu. On posmatra grad i sluša deliće razgovora dok dovozi i odvozi putnike. Paterson takođe piše pesme, vodi psa u šetnju i popije po jedno pivo u baru nakon smene na poslu. Laura, njegova voljena supruga, koja veruje u njegov talenat za pisanje, čeka ga kod kuće, sa svim njenim novim idejama.

režija: Džim Džarmuš;
scenario: Džim Džarmuš;
uloge: Adam Drajver, Golšifteh Farahani, Kara Hejvord, Sterling Džerins

festivali i nagrade: Kan – glavni takmičarski program, Toronto – najbolji glumac, Roterdam

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.