Advertisement Section

69. Berlinski filmski festival svečano je počeo juče, a FEST-ova publika imaće priliku da među prvima na svetu pogleda tri ostvarenja, odmah nakon premijere na ovom prestižnom festivalu.

U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film „Bio sam kod kuće, ali” koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za Beogradskog pobednika u programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Rediteljka je Angela Šanelec, a direktor fotografije je Ivan Marković, mladi srpski snimatelj. Film govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca. Život se polako vraća u normalu, ali ona počinje da preispituje svoj život srednje klase i spreči raspad svoje porodice.

U trci za „Zlatnog medveda” je i novi, osamnaesti film Fransoa Ozona, „Milošću Božjom”. Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, i govori o trojici sredovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade. Sudeći prema najavama, ovo je jedan od najhrabrijih i najkontroverznijih Ozonovih naslova do sada.

U programu Panorama svetsku premijeru imaće i jedan srpski film – „Šavovi” Miše Terzića. Opisan kao mešavina melodrame i trilera, film govori o teškoj temi krađe beba i zasnovan je na istinitoj ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je pre mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje. Uloge tumače Snežana Bogdanović, Marko Baćević, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film „Čovek iz senke” Adama Mekeja, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija. Film govori o bivšem američkom potpredsedniku Diku Čejniju i njegovim mahinacijama, a glavnu ulogu igra Kristijan Bejl.

U programu „Lola at Berlinale”, u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se i film „Brushalter” koji se na FEST-u prikazuje u Glavnom takmičarskom programu. Nemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.

Na FEST-u ćemo takođe videti i nekoliko naslova koji su premijerno prikazani na prošlogodišnjem Berlinalu. „Ne brini, neće on daleko stići” je novi film kultnog reditelja Gasa van Santa, gorko-slatka komedija o paraplegičaru koji pronalazi izlaz iz beznadežne situacije kroz crtanje crnohumornih, politički nekorektnih stripova. „Limunada” je film rumunske rediteljke Joane Uruičaru, koja je ove godine član žirija FEST-ovog Glavnog takmičarskog programa. Govori o mladoj Rumunki koja se suočava sa teškoćama u pokušaju da izgradi novi život u Americi, shvatajući koliko su lažne iluzije o američkom snu koje mnogi imigranti gaje. „Tri dana u Kibronu” rediteljke Emili Atef govori o glumici Romi Šnajder i tri dana tokom kojih je kroz redak intervju i foto sesiju ogolila svoju dušu.

Berlinski filmski festival traje od 7. do 17. februara, dok će se 47. FEST održati od 22. februara do 3. marta. 
Prodaja karata za FEST počinje sutra, 9. februara. 

Zicka
  • Save
Previous post „Žicka“ Ivana Bukvića uskoro na prestižnom Filmskom festivalu Tampere u Finskoj
Šavovi
  • Save
Next post „Šavovi” u Berlinu i Beogradu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap