Slobodna zona na BIS

Izvor: Filmske radosti
15/11/2016 - 23:00

Filmovi za koje je publika festivala Slobodna Zona pokazala najveće interesovanje tokom 12. Izdanja, biće prikazani u već poznatom terminu „na bis“ u sredu 16. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Publika će u sledećim terminima  moći da pogleda filmove:

„Beskrajna poezija“ u 17 časova, „Požar na moru“ u 19 časova i „Yo Yo Ma: Muzika stranaca“ u 21 čas.

Autobiografsko delo jednog od omiljenih južnoameričkih reditelja Alehandra Hodorovskog „Beskrajna poezija“ govori o životu, dirljivim i vizuelno upečatljivim jezikom, dopirući i do gledalaca koji se prvi put susreću sa njegovim stvaralaštvom. Radnja filma prati dvadesetogodišnjaka Hodorovskog koji odlučuje da postane pesnik, protiv volje svoje porodice. Uveden u krug umetničke i intelektualne avangarde tog vremena, upoznaje mnoge mlade pisce koji će postati gospodari Latinske Amerike u savremenoj literaturi. Potpuno preplavljeni svetom pesničkog eksperimentisanja, odvažuju se da žive senzualno, autentično, slobodno, ludo.

Pobednik ovogodišnjeg 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarni film, „Požar na moru“ Đanfranka Rozija skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema. Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je '90ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

Film koji je publika sa naročitim žarom i višeminutnim aplauzima ispratila na rasprodatim projekcijama tokom festivala, „Yo-Yo Ma: Muzika stranaca“ Morgana Nevila, prikazuje izvanrednu priču o renomiranoj međunarodnoj muzičkoj trupi koju je osnovao legendarni violončelista Yo-Yo Ma. Ovaj dokumentarac prati grupu potpuno različitih, neverovatnih instrumentalista, svojevrsnih rokenrol zvezda fascinantnih muzičkih sposobnosti, vokalista, kompozitora, aranžera, vizuelnih umetnika i pripovedača koji istražuju korenitu moć muzike da sačuva tradiciju, doprinese kulturnom razvoju i probudi nadu.

Istog dana u 15 časova, Slobodna Zona i Hemofarm fondacija organizovaće premijeru dokumentarnog filma „Najvažniji poziv u životu“ autorke Danice Vučenić i reditelja Mateje Rackova. U fokus filma postavlja se život, razmišljanja i problemi ljudi dospelih na listu čekanja za transplataciju organa, očekujući svoj „najvažnijji poziv u životu“.

Festival Slobodna Zona je tokom šest dana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu posetilo više od 20.000 ljudi. Verna festivalska publika, još jednom je pokazala istinsku strast za filmom, potrebu za stalnim širenjem vidika i postavljanjem pitanja koja se prećutkuju, zadiranjem u teme koje se olako zaboravljaju pod pritiskom svakodnevice. Slobodna Zona, ulazeći u novi četvorogodišnji festivalski ciklus, ostaje dosledna fokusiranju na kvalitet odabira savremene angažovane dokumentaristike i igranih ostvarenja iz celog sveta, a pet najboljih filmova po glasovima publike, krenuće na proleće na Turneju Slobodne Zone, u više od 50 gradova Srbije.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.