Advertisement Section

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“  održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Uz Evereta, u filmu glumi i Kolin Firt, koji  tumači ulogu piščevog dobrog prijatelja, Redžija Tarnera. Emili Votson, poznata po ulogama u „Kroz talase“ Larsa fon Trira i „Ekvilibrium“ s Kristijanom Bejlom, glumi suprugu Oskara Vajlda, dok je njegovog ljubavnika Alfreda Daglasa na filmsko platno doneo Kolin Morgan.

Radnja filma govori o poslednjim godinama života Oskara Vajlda, vremenu provedenom u zatvoru nakon što je optužen za homoseksualnost, kao i preseljenje u Francusku nakon puštanja na slobodu.

„Kakav je zapravo bio Vajldov život u izgnanstvu? Gde provodi svoje poslednje dane? Nemoguće je znati. Ali ovaj film je duboko osećajna, snažno odglumljena počast hrabrosti”. Piter Bredšo (The Guardian)

U Everetovom filmu vešto umetnute scene iz prošlosti prikazuju Vajldov period slave i njegov prvobitni optimizam kad je po prvi put vozom stigao u Francusku. Film ga takođe prikazuje kako živi i umire u bedi i bolesti, podležući zakasnelim posledicama košmarnog perioda u zatvoru, podsmevan i pljuvan od strane Britanaca, nezaštićen svojim dosetljivim pseudonimom „Sebastian Melmot“.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužena pevačica Bojana Stamenov.

„Merlinka“ festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. „Merlinka“ festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Slobodna zona radionice
  • Save
Previous post U susret 14. Slobodnoj zoni: Radionice, diskusije i drugi prateći programi
Fantastično putovanje u OZ
  • Save
Next post „Fantastično putovanje u OZ” od danas u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap