Srpski film na fest-u

Izvor: Filmske radosti
17/02/2017 - 11:00

U programu Srpski film u okviru 45. FEST-a naći će se 7 ostvarenja poreklom iz Srbije, od čega 2 nacionalne premijere: „Afterparti”, (Luka Bursać) i „Rekvijem za gospođu J.” (Bojan Vuletić),koji je pre nekoliko dana imao prvo javno prikazivanje na filmskom festivalu u Berlinu.

Nacionalni program ove godine može da se pohvali veoma raznolikim filmovima, pre svega u smislu žanra i stila. Osim toga, zanimljiva je činjenica da su reditelji koji stoje iza ovogodišnjih filmova različitih generacija, te je tematski opseg ove selekcije veoma širok i raznovrstan.

„Afterparti” Luke Bursaća je drugi po redu dugometražni film ovog mladog reditelja, koji je među publikom postao popularan već svojim kratkometražnim filmovima gotovo futurističke vizuelne estetike, a koji u fokusu imaju mahom priče o odrastanju njegovih vršnjaka. Nakon „Tmine”, koja koketira sa urbanom naučnom fantastikom, Bursać se vraća u bioskope sa filmom o harizmatičnom beogradskom šankeru koji pokušava da se oproba u svetu glume. Glavnu ulogu tumači Rade Ćosić, koji je i izvršni producent filma.

Bojan Vuletić imao je veoma uspešnu svetsku premijeru svog novog ostvarenja u okviru programske selekcije Panorama na Berlinskom filmikom festivalu, a kritike su nedvosmisleno bile pozitivne prema „Rekvijemu za gospođu J.” – kako u razmatranju Vuletićevog rediteljskog pisma, tako i u prepoznavanju poetike Jelene Stanković, direktorke fotografije. Nakon „Vodiča kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”, ovaj beogradski reditelj predstavlja film o mirnim samoubilačkim namerama sredovečne žene, koju tumači Mirjana Karanović.

„Dnevnik mašinovođe” je najnoviji dugometražni film Miloša Radovića, a krasi ga dobro poznati humor ovog scenariste i reditelja, kog publika zna kao idejnog tvorca čuvene serije „Otvorena vrata”. Miloš Radović piše i režira dva popularna filma – „Pad u raj” i „Mali svet”, koji su veoma dobro prošli i među publikom i pred kritikom. „Dnevnik mašinovođe” je duhovita i tragična priča o neobičnoj sudbini mašinovođa, koji svake godine usmrte veliki broj ljudi tokom svog naizgled ne tako stresnog posla. Istovremeno, to je veoma stilizovana priča o odrastanju, te prijateljstvu, porodici i ljubavi. Glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.

„Jesen samuraja” je komedija koja dolazi od autorsko dvojca, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića, koji su publiku oduševili i nasmejali svojim prethodnim bioskopskim hitom „Mali budo”. U pitanju je ljubavna priča o profesionalnom karatisti, koji po završetku karijere upada u niz suludih situacija u pokušaju da nađe pravi posao. U selekciji nas očekuje još jedan žanrovski film, i to psihološki triler, debitantski film Filipa Kovačevića, diplomiranog matematičara, a to je film

„Inkarnacija” koji govori o čoveku koji se budi iznova i iznova, na trgu u neimenovanom gradu, a tragajući za sopstvenim identitetom dolazi do brojnih neočekivanih i neprijatnih sazanja. Pitanje koje ovaj film postavlja je da li će on uspeti da se suprotstavi svojoj prošlosti.

Dva preostala filma u okviru selekcije Srpski film svoju domaću premijeru imala su na prošlogodišnjem izdanju Festivala autorskog filma, a u pitanju su ostvarenja dvoje mladih filmskih autora: „Svi severni gradovi” Daneta Komljena i „Vetar” Tamare Drakulić. „Svi severni gradovi” je Komljenov debitantski dugometražni film, a ovaj reditelj snimio je prethodno nekoliko uspešnih kratkometražnih i eksperimentalnih filmova. „Svi severni gradovi” je priča o Bobanu i Borisu koji se nalaze odvojeni od sveta, među nizom napuštenih bungalova; to je ogled o krhosti ljubavi i sirovi osvrt na izolovanost. Tamara Drakulić je beogradska rediteljka koja je publici poznata zbog svoja dva prethodna dugometražna indi ostvarenja: „Ljuljaška” i „Okean”. Izuzetno poetičan i nežan, „Vetar” Tamare Drakulić je priča o odrastanju jedne šesneastogodišnje devojčice, koja je smeštena na obalu mora.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.