Advertisement Section

Od crnogorskog reditelja Andre Martinovića stiže nam njegov prvi igrani dugometražni film „Između dana i noći“ koji će se od 6. juna naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Premijera filma bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu u takmičarskoj selekciji za najbolji debitantski film, dok je prvo prikazivanje u Srbiji bilo na ovogodišnjem FEST-u.

Scenario za film, u kojem se prepliću tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije, napisao je sam reditelj Martinović, a film je snimljen u srpsko-crnogorskoj koprodukciji.

U svakoj od priča otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

„Podsticaj je došao iz stvarnosti, iz priče o bezuspešnoj potrazi jednog oca za sinom koji je nestao. U daljem „kopanju“ po materijalu, nailazili smo na detalje koji prevazilaze svaku fikciju, ali i izlaze iz okvira verovatnosti i nužnosti. Što nije dobro ni za film ni za stvarnost“, rekao je reditelj Martinović dodajući : „Kako smo, usled produkcijskih problema, bili prinuđeni da promenimo strukturu filma, učinilo mi se da između tri priče u čijem su središtu otac i sin postoji neka unutrašnja veza. Važnu ulogu ima i kategorija vremena. S tim što se, rekao bih, mi ne vraćamo u prošlost, nego je ta prošlost prisutna u aktuelnom trenutku vremena u filmu. To je izraz osećanja da prošlost nije završena“.

Film je prikazan na desetak festivala, a reditelj – ujedno i profesor podgoričkog Fakulteta vizuelnih umetnosti okupio je poznatu glumačku ekipu među kojima su: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Dubravka Drakić, Danica Ristovski i drugi.

Terminator: Mračna sudbina
  • Save
Previous post Prvi trejler za film „Terminator: Mračna sudbina”
Pukotina u ledu
  • Save
Next post Podrška Slovenačkog filmskog centra i za projekte novih filmova Slobodana Šijana, Maje Miloš i Ivana Ikića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap