Advertisement Section

Regionalna premijera filma u srpsko-hrvatskoj produkciji „Aleksi“ biće održana večeras u Domu omladine u 20 časova. „Aleksi“ je debitantski dugometražni film mlade hrvatske rediteljke Barbare Vekarić.

Film se prikazuje u domaćem takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a i nakon premijere na Filmskom festivalu u Puli prošle godine, regionalnu premijeru će doživeti upravo sutra na 47. FEST-u, a odmah zatim američku premijeru na festivalu South by Southwest i švajcarsku premijeru na predstojećem Fribourg International Film Festival.

Aleksi (Tihana Lazović) je mlada umetnica koja je, zbog nemogućosti da nađe posao u struci, primorana da se vrati u roditeljsku kuću u malo selu na Pelješcu. Nena majka (Neda Arnerić) je tera da radi u porodičnoj vinariji, ne bi li nastavila porodičnu tradiciju. Aleksi je u fazi ispitivanja svog identiteta i očajnički želi da izađe iz okvira male i dosadne sredine. Zanemaruje sve svoje obaveze i impulsivno se upušta u odnose sa različitim muškarcima: američkim fotografom (Jason Mann), lokalnim muzičarem (Goran Marković) i starijim slovenskim plejbojem (Sebastijan Cavazza), koji je mami svojim ekstravagantnim životom.

Barbara Vekarić, ujedno i scenarista filma kaže da Aleksi nije devojka koju često možemo da vidimo u filmovima: „Ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je anti-junakinja. Na predivnom poluotoku Pelješac, Aleksi trati vrijeme čekajući da se dogodi nešto što bi je poguralo i odredilo joj životni smjer. Aleksi je zatočenica vlastitih impulsa, želja i pogleda na svijet.“

Nagrada Oskar
  • Save
Previous post Film „Green Book” osvojio Oskara
Rodna ravnopravnost u audiovizuelnom sektoru
  • Save
Next post Rodna ravnopravnost u audiovizuelnom sektoru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap