Advertisement Section

Jedan od najzapaženijih filmova protekle godine „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, reditelja i scenariste Martina Mekdone otvoriće 46. FEST u petak 23. februara 2018. godine u 19 časova u Sava centru.

Ovo ostvarenje nezaustavljivo grabi ka Oskarima sa čak sedam nominacija, a sudeći po dosadašnjim kritikama i osvojenim statuetama, velike su šanse da će poneti nagradu Akademije u najprestižnijoj kategori za najbolji film. Ostvarenje je nominovan za Oskara i za najbolji scenario, montažu, muziku, glavnu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu (dve nominacije). Na nedavno održanoj dodeli nagrada „Zlatni globus“, trijumfovao je u 4 kategorije: najbolji film, scenario, glavna ženska uloga i sporedna muška uloga, a na festivalu u Veneciji, gde je premijerno prikazan, nagrađen je za najbolji scenario.

U centru radnje je ogorčena žena, čija je ćerka ubijena pre nekoliko meseci, a počinilac i dalje nije pronađen. Frustrirana zbog nedovoljne angažovanosti lokalne policije povodom slučaja, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke i iznajmi tri bilborda na obodu grada na kojima ispisuje parole, izazivajući nesposobnu vlast. Mekdona je inspiraciju za film dobio pre dvadeset godina, kada je jednom prilikom ugledao bilborde pokraj puta koji su javnost podsećali na nerešen zločin. Gnev i očaj kojima su bilbordi odisali bili su toliko opipljivi da su mu se urezali u sećanje i ostali uz njega sve dok nije osmislio pravu priču koja bi prenela te snažne emocije.

U glavnoj ulozi je dobitnica Oskara, Frensis Mekdormand, a predviđa se da će joj lik Mildred, koji je pisan sa njom na umu, doneti još jednu zlatnu statuetu. Vudi Harelson tumači šefa policije, a Sem Rokvel našao se u ulozi nasilnog pozornika, i obojica su nominovani za Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Ovo je treći film Martina Mekdone, britansko-irskog scenariste i reditelja sa specifičnim talentom za vešto mešanje brutalne crne komedije i duboko dirljive drame. Njegova prethodna dva filma, „In Bruges“ (2008) i „Seven Psychopats“ (2012) ostvarila su značajan uspeh i kod gledalaca i kod kritike, a beogradska publika upoznala se sa mračnim humorom ovog autora kroz predstavu „Jastučko“ koja je svojevremeno igrana u Beogradskom dramskom pozorištu.

Sandra Perovic
  • Save
Previous post Sandra Perović članica žirija na Berlinalu
Mama mia
  • Save
Next post Pogledajte trejler za film „Mama mia! Idemo ponovo“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap