Trijumf srpskog dokumentarnog filma u Amsterdamu

Izvor: Filmske radosti
23/11/2017 - 09:30

Sa velikim ponosom i zadovoljstvom vas obaveštavamao da je srpsko ostvarenje „Druga strana svega“, Mile Turajlić, osvojilo IDFA nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film (IDFA Award for Best Feature Length Documentary).

U obrazloženju žirija istaknuto je sledeće: „Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu. U prostoru u kom prošlost i sadašnjost neprestano stupaju u dijalog mi otkrivamo jedan nadahnjujući lik. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski struktuirana, lepota ovog lika naprosto odjekuje. Žiri dodeljuje nagradu za najbolji dugometrazni dokumentarni film ovom ostvarenju zbog njegovog slojevitog sinematskog jezika koji vešto spaja istorijsko i lično.“

„Druga strana svega“, novi film Mile Turajlić, autorke filma Cinema Komunisto (2010), uvršten je u dva programa festivala u Amsterdamu: u udarni takmičarski program za dugometražne dokumentarne filmove (IDFA Competition for Feature-Length Documentary), u kome je i nagrađen, i u program „Kamera u fokusu“ (Camera in Focus), u kome su okupljeni dokumentarni filmovi sa izvanrednim snimateljskim radom (Mila Turajlić je bila i direktorka fotografije u ovom svom filmu).

Pored nagrađenog filma Mile Turajlić, ove godine prikazana su još dva srpska filma – „Slatko od ništa“ Borisa Mitića našao se u prestižnoj sekciji „Majstori“, dok je „Isti“ Dejana Petrovića odabran za takmičarsku selekciju u kategoriji kratkog metra. Pobeda Mile Turajlić je najveći uspeh srpskog dokumentarnog filma u dugoj istoriji ovog najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Evrope, cenjenog i u svetskim okvirima. IDFA nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film obuhvata i novčani iznos od 15.000 evra. Festival u Amsterdamu je ove godine pohodila brojna srpska delegacija (uključujući i direktora FCS-a Bobana Jevtića), a Filmski centar Srbije i IDFA, u saradnji sa udruženjem DokSrbija, organizovali su specijalni edukativni program u okviru programa IDFAkademija (IDFAcademy) u kome su učestvovali producenti i autori dokumentarnih filmova iz Srbije.

Film „Druga stana svega“, prikazan je premijerno na festivalu u Torontu krajem leta za nama, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe (u pitanju je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom). Film su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde i Doha Film Institute.

Druga strana svega uskoro stiže i pred publiku u Srbiji – domaća premijera je zakazana za 29. novembar, u beogradskom Sava centru, a u okviru Festivala autorskog filma. 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.